Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ādažu apkārtnē lidos militārie gaisa kuģi; iedzīvotājus aicina nesatraukties

© Ģirts Ozoliņš/F64

Pamatojoties uz Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba pieprasījumu, Civilās aviācijas aģentūra izveidojusi ierobežoto lidojumu zonu "Corona" militāro gaisa kuģu lidojumiem, kas plašā teritorijā ap Ādažiem norisināsies no šodienas līdz nedēļas beigām, informēja Civilās aviācijas aģentūras pārstāvis Aivis Vincevs.

Ierobežojumi ir spēkā katru dienu no plkst.8 līdz 20, un iekļauj plašu teritoriju ap Ādažiem, stiepjoties līdz un iekļaujot Cēsis, Ērgļus, Koknesi, Jaunjelgavu, Aizkraukli, Jumpravu, Lēdmani, Skrīverus, Ogresgalu, Suntažus, Garkalni, Carnikavu, Lilasti un Saulkrastus. Pierīgā zona beidzas pie Tallinas apvedceļa pie Berģiem. Zona slēgta no zemes līdz augstumam 7000 pēdas jeb 2133 metri virs vidējā jūras līmeņa.

Šajā laikā ir ierobežojums gaisa kuģiem izmantot gaisa telpu, attiecīgi lidojumi ir aizliegti arī ar bezpilota gaisa kuģiem jeb droniem.

Īslaicīgais gaisa telpas ierobežojums izdots, lai civilās aviācijas un citi neiesaistītie gaisa kuģi neielidotu militāro lidojumu zonā, bet bezpilota gaisa kuģu piloti neapdraudētu militāro lidojumu drošumu. Vienlaikus Civilās aviācijas aģentūra norādīja, ka ierobežoto lidojumu zonas apkārtnes iedzīvotāji šajā laikā var saskarties ar ikdienā neierastām situācijām - īpašu militāro gaisa kuģu aktivitāti vai zemu lidojošiem militāriem gaisa kuģiem. Iedzīvotājiem nav pamata satraukties, jo šajā laikā notiek militāro gaisa kuģu mācības.

Vienlaikus Civilās aviācijas aģentūra informēja, ka tā nav izdevusi nevienu atļauju bezpilota gaisa kuģu lidojumam ierobežotajā lidojumu zonā un iedzīvotāji, kuri pamanījuši nesaskaņotus lidojumus ar bezpilota gaisa kuģiem, var par to ziņot Valsts policijai.

Personas, kuras pārkāpj bezpilota gaisa kuģu lietošanas noteikumus, var tikt sodītas ar naudas sodu no 150 līdz 3000 eiro. Vienlaikus tālvadības pilotiem, kuri neievēro bezpilota gaisa kuģu lietošanas noteikumus, un veic nesaskaņotus lidojumus ar dronu, jārēķinās, ka viņu drons var tikt izņemts līdz administratīvā pārkāpuma lietas apstākļu noskaidrošanai.

Informācija par īslaicīgiem gaisa telpas ierobežojumiem (NOTAM ziņojumu veidā) pieejama Latvijas Gaisa satiksmes mājaslapā https://ais.lgs.lv/notam. Vienlaikus mājas lapā https://ais.lgs.lv ir pieejama informācija arī par pastāvīgiem gaisa telpas izmantošanas ierobežojumiem.