Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zolitūdes traģēdija: "Maxima Latvija" izmaksājusi bojā gājušo ģimenēm 9 miljonus eiro

© Lauris Aizupietis/F64

Mazumtirgotājs "Maxima Latvija" šovasar veicis noslēdzošo maksājumu Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo ģimenēm, kopumā samaksājot deviņus miljonus eiro, informēja kompānijas Korporatīvo attiecību departamenta direktors Jānis Beseris.

Viņš sacīja, ka 2016.gadā biedrība "Zolitūde 21.11.", cietušo pārstāvji un "Maxima Latvija" vienojās par materiālā atbalsts nodrošināšanu katrai bojā gājušo ģimenei 100 000 eiro apmērā. Atbalsts tika sniegts arī bojā gājušo tuviniekiem, cietušajiem, kas guva fiziskus miesas bojājumus, bērniem, kas traģēdijā zaudēja vecākus, kā arī morāli cietušajiem.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notika traģēdija - sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām - ēkas būvinženierim Ivaram Sergetam, veikala projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam, arhitektam Andrim Kalinkam un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājam Staņislavam Kumpiņam. Prokuratūra apsūdzības minētajām personām uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija. Apsūdzēta ir arī "Maxima" darbiniece Inna Šuvajeva.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietas nākamā tiesas sēde paredzēta trešdien, 25.septembrī.

Tāpat ziņots, ka "Maxima Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 776,624 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 5,6% un bija 21,915 miljoni eiro.

"Maxima Latvija" veikalu tīklu veido četru formātu 165 tirdzniecības vietas - septiņi "Maxima XXX", 24 "Maxima XX", 129 "Maxima X" un pieci "MaximaExpress". Kompānija "Maxima Latvija" reģistrēta 2000.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro. "Maxima Latvija" vienīgais īpašnieks ir Nīderlandē reģistrētais uzņēmums "Lincoln Land Erste".