Zibens šovasar ievainojis piecus cilvēkus

Šogad pieciem cilvēkiem, kuri cietuši no zibens spēriena, sniegta medicīniskā palīdzība. Zibens pēc būtības ir dabas radīta elektrība, kas tiek izvadīta caur ķermeni, tāpēc ātrā palīdzība jāizsauc arī tajos gadījumos, kad pēc zibens spēriena nekādi redzami vai jūtami veselības traucējumi nav.

Cilvēks sākotnēji var nejust bojājumus veselībai, ko nodarījis zibens spēriens. Piemēram, sirds ritma traucējumi var parādīties tikai pēc kāda laika, pat vairākām stundām, Neatkarīgajai skaidro Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi.

Šovasar palīdzība sniegta pieciem no zibens cietušajiem – visi nogādāti slimnīcā, taču katrs gadījums – kā spēris zibens – ir pilnīgi citāds. Divi ogotāji jūlijā cietuši Kauguru mežā Vidzemē. 18 gadus vecai meitenei zibens, iespējams, iespēris zelta ķēdītē, kas viņai bijusi kaklā. Šautras veidā apdeguši mati uz galvas, neizskaidrojami, sīki, nedziļi apdegumi pa ķermeni, kā arī apdegumi uz kājām. Savukārt 21 gadu vecs vīrietis, kurš atradās turpat netālu, no trieciena atsviests atpakaļ vairākus metrus.

Grobiņā 63 gadus veca sieviete, turot rokas pie krāna, dabūjusi zibens spērienu – viņai iestājusies īslaicīga bezsamaņa, bet Liepājā sievietei zibens, visticamāk, iespēris caur logu, jo 42 gadus vecā liepājniece, stāvot pie loga, sajuta sitienu un uz brīdi zaudēja samaņu.

Savukārt Valmierā zibens iespēris mājas elektrības sadales skapī un, iespējams, virzījies pa radiatoriem. 58 gadus veca sieviete dabūjusi elektrotraumu, atrodoties netālu no radiatoriem un rokās turot slapju lietussargu.

NMP dienesta mediķi norāda, ka zibens spēriena rezultātā caur cilvēka ķermeni tiek izvadīta dabas elektrība. Zibens ietekmē var rasties ārēji redzami, kā arī iekšējo orgānu apdegumi. Zibens var radīt arī nervu bojājumus, kas var izpausties, piemēram, kā muskuļu raustīšanās. "Arī gadījumos, kad pēc zibens spēriena cilvēkam nekādu jūtamu veselības traucējumu nav, vienmēr ir jāpārliecinās, vai nav ietekmēta sirdsdarbība, un to vislabāk var izdarīt, izsaucot ātro palīdzību – cilvēks pats tos var arī nejust vai arī traucējumi var parādīties pēc kāda laika," skaidro speciāliste Laura Bundule. Tātad nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, jo pēc zibens spēriena cilvēkam var parādīties ne tikai sirds ritma traucējumi – sirds vienkārši var apstāties.

Ir lietas, ko klātesošie var darīt pirms ātro ierašanās, – ja cilvēkam ir bezsamaņa un nav pulsa, jāsāk sirds masāža – 30 reizes jāmasē sirds, tad jāveic divas ieelpas un atkal jāturpina masēt sirds 30 reizes. Nereti zibens saspertajam cilvēkam citi baidās tuvoties un palīdzēt, bet, kā norāda dienests, atšķirībā no citu elektrotraumu gadījumiem, cilvēks, kuram iespēris zibens, nevar elektrību novadīt citam cilvēkam, tāpēc nav jābaidās no palīdzības sniegšanas. Apdeguma vietu neiesaka aiztikt, un nevajag tai likt virsū neko atvēsinošu.

***

KĀ PASARGĀTIES?

• Aizveriet logus, durvis, dūmvadu aizvērtņus

• Turieties tālāk no elektroinstalācijām, antenām, logiem, durvīm; no ēkas ārējās sienas, ja aiz tās aug koks

• Atvienojiet radio un televizoru, arī datoru no elektriskā tīkla

• Sevišķi bīstams zibens ir klajā laukā. Atrodiet ēku, kur patverties, tomēr neizmantojiet nelielus šķūņus

• Nedrīkst palikt atklātās augstienēs, blakus metāla vai metāla stiepļu žogam un zibensnovedējam.

• Ja klajā laukā nav, kur patverties, nogulieties zemē

• Piemērots patvērums ir biezs mežs bez atsevišķiem augstiem kokiem.

• Nedrīkst slēpties zem augstiem, atsevišķi augošiem kokiem

• Nedrīkst atrasties ezerā vai citā ūdenskrātuvē, peldēties.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais