Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Saistībā ar saslimšanām Siguldā palikusi viena versija, kā inficējās bērni

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © Dmitrijs Suļžics/F64

Saistībā ar saslimšanām Siguldā epidemiologu uzmanības lokā palikusi versija, ka bērnu inficēšanās notikuši izglītības iestādēs, kā arī tas varētu būt saistīts tieši ar ēdināšanu, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš uzsvēra, ka visas hipotēzes, kuras izvirzītas izmeklēšanas sākumā, pakāpeniski atkrīt, tai skaitā arī versija, ka bērni varētu būt inficējušies, kopā apmeklējot kādu pasākumu.

"Viena darba hipotēze, kura patlaban ir palikusi mūsu uzmanības lokā ir tā, ka bērni inficējās tieši bērnu iestādēs, un, ņemot vērā, ka saslimšana notikusi īsā laika posmā, tas varētu būt saistīts ar ēdināšanu," viņš teica.

Perevoščikovs ir optimistisks, ka izdosies noskaidrot saslimšanas cēloni.

Viņš arī uzsvēra, ka patlaban tiek sekots faktiski katram saslimšanas gadījumam. Vienlaikus vecāki un ģimenes ārsti ir aicināti ziņot par ikvienu caurejas gadījumu. Tāpat arī bērnudārzu personāls ir instruēts sekot līdzi bērnu veselībai.

SPKC pārstāvis vērtēja, ka saslimušo skaits nav liels, tomēr gadījums ir sarežģīts, jo inficēšanās notikusi augustā un septembrī, kad notikušas strukturālas pārmaiņas, dažus bērnudārzus apvienojot, kā arī bijušas izmaiņas attiecībā uz ēdinātāju.

Viņš arī piebilda, ka desmit dienu laikā klāt nav nācis neviens smags saslimšanas gadījums.

SPKC pārstāvis arī uzsvēra, ka kopumā šādu uzliesmojumu, kad kāda infekcija skārusi piecus vai vairāk cilvēkus gadā, skaits nesamazinās. Ja 2016. un 2017.gadā kopumā konstatēts 61 šāds gadījums, tad 2018. un 2019.gadā kopumā jau 74. Turklāt trīs no četriem gadījumiem būs saistīti ar bērnu izglītības iestādēm, skaidroja speciālists.

Kā ziņots, kopš 5.septembra zarnu infekcijas simptomi konstatēti 32 bērniem un četriem darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Pēdējie SPKC rīcība esošie analīžu rezultāti apstiprina, ka šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas izraisītā infekcija jeb STEC apstiprināta pieciem bērniem un vienam darbiniekam trijās pirmsskolas izglītības iestādēs.

Veicot saslimušo bērnu laboratorisko izmeklēšanu, četriem bērniem divās pirmsskolas izglītības iestādēs konstatēta salmonella. SPKC uzsver, ka pašlaik nav viennozīmīgas informācijas, kur bērni ieguvuši šo baktēriju.

Vairāki paraugi vēl ir testēšanas procesā, un epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās visās iepriekš minētajās vietās.

Atbildīgās iestādes aizvien turpina meklēt zarnu infekcijas izplatības cēloni.

Pašvaldība iepriekš paziņoja, ka gadījumā, ja valsts atbildīgās institūcijas apstiprinās ēdinātāja vainu infekciju slimības cēloņu izraisīšanā, pašvaldība nekavējoties lauzīs līgumu ar ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju SIA "Baltic Restaurants Latvia".

Otrdien tapa arī zināms, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī "Baltic Restaurants Latvia", tajā skaitā Siguldai.

Tāpat PVD paziņoja, ka Siguldas pirmskolas izglītības iestādē "Tornīši", kurā audzēkņiem konstatēta akūta zarnu infekcija, ēdināšana līdz šim notikusi nelegāli. "Pirmsskolas izglītības iestāde "Tornīši" nemaz nebija reģistrēta PVD, tātad līdz šim ēdināšana tur notikusi nelegāli un ne reizi nav pārbaudīta," sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Valsts policija 17.septembrī sāka kriminālprocesu par bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos.

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzdevis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) un zemkopības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) veikt pārbaudes par iespējamiem pārtikas aprites pārkāpumiem Latvijas bērnudārzos. Premjers par pārbaudes rezultātiem lūdz informēt līdz šī gada 20.novembrim, kā arī sniegt priekšlikumus nepilnību novēršanai.