Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Nacionālais teātris sāk jauno sezonu

© Dmitrijs Suļžics/F64

Latvijas Nacionālais teātris šodien sāks sezonu ar trim jaunām izrādēm, pavēstīja teātra direktors Jānis Vimba.

Šodien pirmizrādes piedzīvos režisores Ināras Sluckas izrāde "Katls", režisora Valtera Sīļa izrāde "Finlandizācija", kā arī režisora Toma Treiņa izrāde "Pēdējais salmiņš".

Ievērojamā latviešu kinorežisora, ironiskā nomaļnieka Aivara Freimaņa pirmais un vienīgais romāns "Katls" beidzas ar šādiem vārdiem: "..varbūt ierakumi neizzūd tāpēc, ka varētu būt vajadzīgi vēl kādreiz?" "Viņa romāna lappusēs Kurzemes lībiešu krastā pēdējā kara gadā un pirmajos pēckara gados sastopas vienkāršs lībiešu zvejnieka dēls Ingus Zutis un jaunā dzīve. Ingus kā cīņas līdzekli izvēlas anonīmu zīmīšu rakstīšanu, lai notikumi risinātos tā, kā vēlas viņš. Viņa draugi - nē. Vai notikušo mēs varam atcelt kā nebijušu, ja atrodam tam attaisnojumu?" par izrādi stāsta tās veidotāji.

Lomās iejutīsies Kārlis Reijers, Dace Bonāte, Madara Bore, Anna Klēvere, Inga Misāne-Grasberga, Liene Sebre, Evija Skulte, Līga Zeļģe, Ance Kukule, Ilze Blauberga, Kaspars Aniņš, Romāns Bargais, Mārtiņš Brūveris, Raimonds Celms, Mārtiņš Egliens, Juris Hiršs, Arturs Krūzkops, Normunds Laizāns, Juris Lisners, Egils Melbārdis, Jānis Skanis, Jurģis Spulenieks, Artis Drozdovs un citi.

Izrādes scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Marija Ulmane, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, videomākslinieks Artis Dzērve.

Galvenās lomas tēlotājs Kārlis Reijers Nacionālā teātra štatā ir trešo sezonu, bet savas pirmās lomas sāka spēlēt, vēl būdams LKA 3.kursa students. Par Jura lomu izrādē "Zilā" saņēmis Spēlmaņu nakts nomināciju Gada jaunais skatuves mākslinieks.

Vimba arī norādīja, ka šosezon pirmo reizi Nacionālajā teātrī bērnu izrādi uzvedīs aktrise un režisore Inga Tropa. Vimba atzīmēja, ka Tropas izrāde ir mēģinājums likt bērniem iemīļot teātri un parādīt, ka teātris var būt interesants. Viņš paskaidroja, ka tas ir nepieciešams, lai paplašinātu apmeklētāju loku, jo, lai arī teātra apmeklējumu skaits ir palielinājies, apmeklētāju daudzums ir samazinājies.

Vimba atklāja, ka pirmo reizi izrādi rādījis arī aktieris Klāvs Mellis, kurš režisējis Džeinas Ostinas darbu "Lepnums un aizspriedumi". Savukārt no ārzemju režisoru darbiem šogad Nacionālajā teātrī varēs skatīt Maskavas režisora Ņikitas Kobeļeva iestudēto izrādi "Revidents", kuras pirmizrāde būs 5.decembrī.