Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Apdrošināšanas uzņēmums Latvijā izmaksā rekordlielu atlīdzību - 36,9 miljonus eiro

© Vladislavs Proškins/F64

Risku apdrošināšanas kompānija "Balta", kas ietilpst "PZU grupā, apdrošināšanas atlīdzībā informāciju tehnoloģiju (IT) uzņēmumam SIA "Mikrotīkls" izmaksājusi 36,9 miljonus eiro,  pavēstīja apdrošināšanas kompānijā.

"Vēsturiski apjomīgākā atlīdzības lieta, ko administrējis un izmaksājis Baltijā reģistrēts apdrošinātājs, viennozīmīgi ir bezprecedenta gadījums Latvijas apdrošināšanas tirgū," teica "Baltas" atlīdzību direktors Ingus Savickis, piebilstot, ka apdrošināšanas atlīdzība 36,9 miljonu eiro apmērā "Mikrotīklam" izmaksāta īpašuma apdrošināšanā par pērn augustā ugunsgrēkā nopostīto noliktavas ēku un preci tajā - gatavo produkciju un komponentiem ražošanai.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka arī pēc attiecīgās apdrošināšanas atlīdzības izmaksas "Baltas" finanšu situācija ir stabila, jo riski tiek pārapdrošināti. "Tā kā zaudējumi īpašuma apdrošināšanā var būt ļoti apjomīgi, apdrošinātāju prakse ir savu risku pārapdrošināt. Arī šis gadījums ir pārapdrošināts, tādējādi "Balta" saglabā augstu finanšu stabilitāti," teica Savickis.

Viņš arī atzīmēja, ka minētais atlīdzības izmaksas gadījums varētu likt daudziem uzņēmumiem pārvērtēt apdrošināšanas lomu biznesa darbības un ilgtspējas nodrošināšanā, kā arī varētu lielā mērā mainīt Latvijas apdrošināšanas tirgu, veicinot praksi, kad juridiskajā segmentā apdrošinātājs ir ne tikai pakalpojuma pārdevējs, bet arī drošības standartu virzītājspēks.

"Līdz šim lielākais apdrošināšanas gadījums īpašuma segmentā sasniedza 16 miljonus eiro, ko Lietuvas vadošā apdrošināšanas sabiedrība "Lietuvos Draudimas" (PZU grupa) izmaksāja 2017.gadā pēc ugunsgrēka zivju pārstrādes rūpnīcā "Norvelita". Savukārt Latvijā līdz šim lielākā atlīdzība īpašuma apdrošināšanā bija 4,8 miljoni eiro, ko "Balta" 2016.gadā izmaksāja AS "Latvijas Finieris" pēc ugunsgrēka," piebilda Savickis.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 2018.gada 20.augustā ugunsgrēkā tika pilnībā iznīcināta "Mikrotīkla" noliktava Maskavas ielā 456, Rīgā.

"Mikrotīkla" pagājušā gada pārskatā teikts, ka ugunsgrēkā nodega tajā esošie krājumi 33 970 981 eiro vērtībā, un 2019.gada 18.jūnijā uzņēmums saņēma apdrošināšanas kompensāciju par nodegušajiem krājumiem 33 937 000 eiro apmērā.

2018.gadā "Mikrotīkls" strādāja ar 258,711 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 83,4% un bija 79,349 miljoni eiro.

"Mikrotīkls" reģistrēts 1996.gada martā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. Kompānijas kapitāls vienādās daļās pieder valdes priekšsēdētājam, ASV pilsonim Džonam Mārtinam Tulijam un valdes loceklim Arnim Riekstiņam. "Mikrotīkls" pamatdarbība ir datu komunikāciju sistēmu izveidošana un pakalpojumu sniegšana.