Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ietaupījumu no samazinātajiem bezdarbnieku pabalstiem novirzīs pensijām

© pixabay

Ietaupījumu, kas tiks iegūts no bezdarbnieka pabalsta izmaksas laika un apmēra samazināšanas, plānots novirzīt minimālo pensiju, kā arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta palielināšanai personām ar invaliditāti, skaidroja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Viņa norādīja, ka apmēram desmit miljoni eiro papildu finansējuma tiks novirzīti minimālo ienākumu palielināšanai. Piemēram, nākamgad plānots palielināt atbalstu minimālo pensiju saņēmējiem, paaugstinot minimālo valsts pensiju aprēķinu bāzi no 64 līdz 80 eiro. Tāpat līdz 80 eiro iecerēts palielināt sociālā nodrošinājuma pabalstu personām ar invaliditāti un invaliditātes pensijas.

Petraviča atzina, ka papildu finansējumā prioritārajiem pasākumiem labklājības joma saņēmusi "apaļu nulli", turklāt Labklājības ministrijai (LM) tika uzdots caurskatīt tās pabalstu politiku, lai varētu atbrīvot fiskālo telpu.

Pēc ministres paustā, lai palielinātu pensijas un pabalstus, finansējums rasts, saīsinot bezdarbnieka pabalsta izmaksas laiku un apmēru. Apmēram desmit miljoni eiro novirzīti pensijām, kā arī pabalstiem cilvēkiem ar invaliditāti, bet vēl apmēram divi miljoni nonākšot budžeta "kopējā katlā".

Iepriekš LM plānoja pensijas un pabalstus no 64 eiro palielināt līdz 99 eiro, bet tam būtu nepieciešami papildu 28 miljoni eiro, sacīja Petraviča, kura gan esot gandarīta arī par palielinājumu līdz 80 eiro. "Esmu priecīga, ka, kaut ne pilnā apmērā, bet beidzot izdevās iekustināt šo vezumu, jo apmēram sešus gadus šis jautājums ticis pastumts malā," sacīja ministre.

Viņa norādīja, ka diemžēl jautājumi, kas ietekmē pašus trūcīgākos Latvijas iedzīvotājus, ilgstoši nav uzskatīti par prioritāti. Petraviča cer arī uz šī priekšlikuma atbalstīšanu Saeimā.

Kā ziņots, Petraviča pirmdien intervijā Latvijas Televīzijai paziņoja, ka no nākamā gada bezdarbnieka pabalsts tiks izmaksāts astoņus, nevis deviņus mēnešus, turklāt arī mazākā apmērā.

Ministre paskaidroja, ka pirmos divus mēnešus pabalstu izmaksās 100% apmērā no piešķirtā pabalsta, nākamos divus - 75%, nākamos divus - 50%, bet pēdējos divus - 45% apmērā. "Nevarētu teikt, ka tās ir pamatīgas izmaiņas, bet, iespējams, motivēs cilvēkus arī ātrāk atgriezties darba tirgū," komentēja Petraviča, piebilstot, ka vidējais bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums ir 4,5 mēneši.

Kā ziņots, valdība otrdien lēma ministriju un neatkarīgo iestāžu prioritārajiem pasākumiem 2020.gada budžetā papildus pārdalīt 173,9 miljonus eiro, no tiem LM piešķirti 10,34 miljoni eiro.

Minimālo pensiju paaugstināšanai nākamā gada budžetā tiks novirzīti 5,7 miljoni eiro. Tikmēr, lai pārskatītu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu personām ar invaliditāti, paredzēti vēl 4,03 miljoni eiro, bet pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanai valsts sociālās aprūpes centros - 510 000 eiro.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta pārskatīšanai personām ar invaliditāti valdība atbalstīja vēl apmēram 106 000 eiro piešķiršanu.