Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Daugavpils dome līdz šim nav atguvusi 300 000 eiro avansu no "Modus būve"

© Rūta Kalmuka/F64

Daugavpils domei līdz šim nav izdevies atgūt 300 000 eiro, kas samaksāti avansā korupcijas skandālā iesaistītajai SIA "Modus būve", preses konferencē informēja pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S).

Ar līdzekļu atgūšanas procesu nodarbojas domes Juridiskais departaments, kas arī sazinās ar uzņēmuma maksātnespējas administratoru, jo ir sākts "Modus būves" maksātnespējas process.

Gadījumā, ja piedzīt avansu no uzņēmuma neizdosies, dome neizslēdz arī vēršanos tiesā pret domes amatpersonu, kas iesaistīta korupcijas skandālu, paziņoja Elksniņš. Lai arī preses konferencē amatpersonas vārdu mērs neminēja, jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklē bijušā domes priekšsēdētāja Riharda Eigima ("Mūsu partija") saistību ar kukuļdošanu.

Elksniņam arī esot informācija, ka iesniegumi Valsts policijā (VP) ar lūgumu izvērtēt "Modus būves" iespējamās krāpnieciskās darbības saņemti ne tikai no pašvaldības, bet arī no uzņēmumiem, kas sadarbojušies ar būvnieku.

Jau vēstīts, ka Daugavpils dome vērsusies VP pret korupcijas skandālā iesaistītās "Modus būves" valdi, bet paralēli uzņēmumam sākts maksātnespējas process.

Pilsētas dome vērsusies VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē par "Modus būves" valdes iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas radījuši pašvaldības budžetā vismaz 300 000 eiro materiālus zaudējumus, aģentūra LETA uzzināja domē. Proti, pašvaldība ar uzņēmumu noslēgusi līgumu par vispārējās izglītības iestādes ēkas Parādes ielā 7 pārbūvi, veicot priekšapmaksu 300 000 eiro apmērā, taču uzņēmums būvdarbus nav veicis.

Vēstīts arī, ka KNAB pērnā gada 18.decembrī aizturēja bijušo Daugavpils mēru Eigimu lietā par kukuļa pieprasīšanu, bet drīz pēc tam viņš tika atbrīvots.

KNAB informēja, ka septembrī tas sācis kriminālprocesu par to, ka Daugavpils domes amatpersona pieprasījusi kukuli 10 000 eiro apmērā no fiziskas personas saistībā ar Daugavpils domes veiktajām iepirkumu procedūrām būvniecības jomā. Tika ziņots par kopumā divām aizturētajām personām. Tāpat KNAB veica procesuālās darbības Daugavpils domē.

Eigims savukārt paziņojis, ka nekādus kukuļus nav ne prasījis, ne ņēmis, un arī apsūdzības KNAB viņam neesot izvirzījis.

KNAB sāktais kriminālprocess saistīts ar četrus miljonus eiro vērtiem divu izglītības iestāžu pārbūves iepirkumiem, kuros par uzvarētāju atzīta "Modus būve".

Vēlāk Daugavpils dome paziņoja par plāniem lauzt līgumu ar "Modus būvi". Laužot līgumu, Daugavpils dome vēlējās atgūt samaksāto 300 000 eiro avansu.

Informācija Iepirkumu uzraudzības mājaslapā liecina, ka kopējā līguma summa par izglītības iestādes Parādes ielā 7 pārbūvi ir 2 730 347 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. "Modus būve" iepirkumā izvēlēta četru pretendentu konkurencē.