Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

E. coli ļauj atklāt būtiskus pārkāpumus bērnu ēdināšanā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Edmunds Brencis /F64

Slimības profilakses un kontroles centra veiktās šiga toksīnu veidojošās E. coli (zarnu nūjiņas) izraisītās infekcijas uzliesmojuma epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā Siguldā zarnu infekcijas simptomi atklāti 32 cilvēkiem: 28 bērniem un četriem bērnudārza darbiniekiem. Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā ir informācija par piecām Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm, kuras apmeklēja saslimušie bērni, – Ieviņa, Pīlādzītis, Saulīte, Pasaciņa un Tornīši. Viena no šīm iestādēm – bērnudārzs Tornīši – vispār nebija reģistrēta dienestā un faktiski ēdināšanas pakalpojumi tajā tika sniegti nelegāli. Pēc dienesta pārbaudes pirmsskolas izglītības iestāde ir reģistrēta.

Informācija par saslimušajiem ir iegūta no slimnīcām un ģimenes ārstiem. Bērnu slimnīcā vērsušies 15 bērni (septiņi hospitalizēti, pārējie nodoti ģimenes ārstu uzraudzībā). Smaga infekcijas komplikācija - hemolītiski urēmiskais sindroms (HUS) - konstatēts četriem bērniem, un laboratoriski infekcija līdz šim apstiprināta trīs saslimušajiem bērniem. Diviem saslimušajiem bērniem šī infekcija nav apstiprinājusies. Pārējiem slimniekiem laboratoriskās izmeklēšanas rezultāti vēl nav saņemti. Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs Neatkarīgajai skaidroja, ka Latvijā izplatās dažādas zarnu infekcijas un, atsākoties aktīvai pirmsskolu un skolu dzīvei, šo vēdera vīrusu un zarnu infekciju izplatība bērnu vidū pieaug. Ņemot vērā E. coli izplatīšanos, pašlaik visi bērni un pieaugušie tiek pārbaudīti arī laboratoriski.

Pārtikas un veterinārais dienests ir pārbaudījis 13 bērnu izglītības un aprūpes iestādes - pašvaldības bērnudārzus Ieviņa, Pīlādzītis, Saulīte, Pasaciņa, Tornīši un Ābelīte, Siguldas 1. pamatskolu, Siguldas valsts ģimnāziju, Siguldas pilsētas vidusskolu, bērnu centru Kā mājās, privātās iestādes Pumpurdārzs un Esme, kā arī mākslas skolu Baltais flīģelis.

Pārbaužu gaitā atklājies, ka trīs no izglītības iestādēm nebija reģistrētas dienestā, lai drīkstētu ēdināt bērnus, - viens pašvaldības bērnudārzs Tornīši (reģistrēts jau pēc pārbaudes), mākslas skola un privātais bērnudārzs Pumpurdārzs. Tomēr zarnu infekcija konstatēta dažādos bērnudārzos - gan reģistrētajos, gan nereģistrētajos, piemēram, Tornīši. Dienests apņēmies pārbaudīt Siguldas bērnu iestādes katru dienu, ņemot vērā gan saslimšanas izplatību, gan to, ka vismaz trīs bērnudārzi brīvdienās nav veikuši pienācīgu tīrīšanu un dezinfekciju.

Pārbaudot visus bērnudārzus un skolas, dienests secinājis, ka izglītības iestādēm ir nopietni jāstrādā pie ēdināšanas procesu uzlabošanas, jo praktiski katrā iestādē ir konstatēti kādi pārkāpumi. Dienests ir arī apturējis uzņēmuma Jelgavas augļi dārzeņu tīrīšanas un mizošanas ceha darbību, jo tajā konstatēti rupji higiēnas prasību pārkāpumi. Uzņēmums pārbaudīts, jo tas ar Baltic Restaurants Latvia starpniecību Siguldas izglītības iestādēm piegādā svaigus augļus un dārzeņus, tostarp tādus, kas ir jau apstrādāti - notīrīti un nomizoti.