Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Valdība atbalsta 3,763 miljonu eiro piešķiršanu abonētās preses piegādēm

© Lauris Vīksne/F64

Ministru kabinets (MK) šodien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) priekšlikumu par 3,763 miljonu eiro piešķiršanu abonēto preses piegādes pakalpojumu radīto zaudējumu kompensēšanai 2020.gadā.

MK šogad 13.augusta sēdē izskatīja un atbalstīja tālākai virzībai likumprojektu "Grozījumi Pasta likumā", kas paredz pagarināt esošo abonēto preses izdevumu piegādes regulējumu līdz 2020.gada 31.decembrim, attiecīgi likumprojekta izpildei nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums.

SM priekšlikums paredz piešķirt 3,763 miljonus eiro budžeta programmā "Kompensācijas par abonētās preses piegādi un saistību izpildi", lai kompensētu abonēto preses piegādes pakalpojumu radītos zaudējumus Pasta likuma noteiktajā kārtībā.

"Kompensācijas par abonētās preses piegādi un saistību izpildi" 2020.gadā pašreiz zaudējumu segšanai par 2019.gada otro pusgadu paredzēti divi miljoni eiro, bet kopā nākamgad zaudējumu segšanai par šī gada otro pusgadu un nākamā gada pirmo pusgadu nepieciešami 5,763 miljoni eiro. Savukārt 2021.gadā vajadzīgi 2,952 miljoni eiro, lai segtu zaudējumus 2020.gada otrajā pusgadā.

Attiecīgi valdība atbalstīja 3,763 miljonu eiro piešķiršanu 2020.gadā, tomēr Finanšu ministrija (FM) informatīvajā ziņojumā norāda, ka neatrisināts paliek jautājums par papildu nepieciešamo finansējumu 2021.gadā kompensācijām par abonētās preses piegādi par zaudējumiem 2020.gada otrajā pusgadā. Attiecīgi jautājums par to risināms 2021.gada budžeta likumprojekta un vidēja termiņa budžeta ietvara 2021.-2023.gadam likumprojekta sagatavošanas procesā.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka papildu nepieciešamais finansējums abonētās preses piegādei 2020.gada budžetā risināms, pārskatot jauno elektrovilcienu projekta ieviešanu un izskatot iespējas piesaistīt tā īstenošanai Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu.

FM skaidro, ka finansējuma piešķiršana, lai kompensētu abonēto preses piegādes pakalpojumu radītos zaudējumus 2020.gadam, ir iespējama, jo AS "Pasažieru vilciens", pārskatot saimnieciskās un finanšu darbības prognozes, veica izmaiņas jauno elektrovilcienu projekta īstenošanas grafikā. Atbilstoši "Pasažieru vilciens" sniegtajiem precizētajiem aprēķiniem un papildu sniegto informāciju jauno elektrovilcienu projekta ietvaros depo būvniecības darbu pārbīde rada 3,763 miljonu ietekmi uz fiskālo telpu.

SM, iesniedzot priekšlikumu par jauno elektrovilcienu projekta ieviešanas grafika nobīdēm, nerosina izmaiņas jauno elektrovilcienu projekta naudas plūsmā, attiecīgi grozījumi šajā rīkojumā nav nepieciešami.

LETA jau ziņoja, ka 13.augustā MK atbalstīja grozījumus Pasta likumā, kas paredz piešķirt preses piegādēm papildu 3,7 miljonus eiro.

Preses izdevējiem aktuāla bija problēma ar drukātās preses piegādēm, jo valdība kavējās "Latvijas pastam" piešķirt finansējumu piegāžu kompensēšanai. Ja valsts nekompensētu sev piederošajam "Latvijas pastam" zaudējumus par preses piegādēm, tad izdevējiem nāktos uzņemties piegādes tarifu palielinājumu, kas būtu 3,6 reizes laukos un nedaudz mazāk reižu lielākās pilsētās.