Latvijā pilnīgs 5G tīkla pārklājums būšot pieejams 2023.gadā

© Dmitrijs Suļžics/F64

Latvijā pilnīgs 5G tīkla pārklājums būs pieejams 2023.gadā, kad tiks pabeigta mobilo sakaru operatoru "Tele2" un "Bite Latvija" kopējā radiotīkla izveide un ieviešana, kā arī tirgū būs pieejamākas 5G atbalstošās tehnoloģijas, pirmdien žurnālistiem sacīja "Bite Latvija" radio tīkla plānošanas un optimizācijas nodaļas vadītājs Aleksandrs Baļajevs. 

Viņš skaidroja, ka pirmā "Bite Latvija" uzbūvētā 5G stacija, kas strādā testa režīmā kopš šī gada jūnija, novietota uz ēkas jumta, netālu no "Bite Latvija" biroja. Šāds stacijas novietojums ir izvēlēts ar mērķi, lai testētu 5G tīkla jaudu un pieejamību tā, kā to patērētu jebkurš mobilo tīkla lietotājs.

"Patlaban 5G tīkla testa rezultāti svārstās no 1,2 līdz 1,5 gigaherciem. Tātad testa rezultāti liecina, ka mobilā tīkla lietotājs var lejupielādēt gandrīz trīs gigabaitu filmu pāris sekundēs. Savukārt, kas attiecas uz citiem viedajiem risinājumiem, piemēram, autonomajām mašīnām, to signālu saziņa ar infrastruktūru un pārējiem transportiem notiks pāris milisekundēs," skaidroja Balajevs.

Viņš uzsvēra, ka šis ir tehnoloģiju pārejas laiks, kurā ir svarīgi veikt 5G tīkla testus un mērījumus, attīstīt kopējo tīkla infrastruktūru, kā arī sekot līdzi aktualitātēm industrijā, lai tā būtu tehniski gatava 5G bāzes staciju uzstādīšanai. Tāpat, šajā laikā tiks konfigurēts tīkls, lai pārslēgšanās no 4G uz 5G tīklu noritētu bez starpgadījumiem, kā arī lai signāla aizture būtu neliela, bet interneta ātrums sasniegtu vienu gigabaitu sekundē.

Tāpat Balajevs atzīmēja, ka "Bite Latvija" 5G tīkla signālu mērījumos piedalījās arī Veselības inspekcija, kas sniedza mobilo sakaru operatoram atzinumus, ka "Bite Latvija" 5G tīkla signāli nav kaitīgi cilvēka veselībai un drīkst tos pārraidīt.

Jau ziņots, ka Zviedrijā bāzētā telekomunikāciju grupa "Tele2 AB Group" 3.jūnijā parakstījusi vienošanos ar mobilo sakaru operatoru "Bite", lai veidotu kopuzņēmumu ar mērķi Latvijā un Lietuvā būvēt un pārvaldīt mobilos tīklus.

Šī partnerība paredz koplietot aktīvo un pasīvo tīklu infrastruktūru un 2G, 3G, 4G, kā arī 5G sakaru pārraidi.

Abu sakaru operatoru pašreizējie radio un pārraides tīkli tiks apvienoti, lai izveidotu kopīgu tīklu katrā valstī. Šīs partnerības mērķis ir uzlabot enerģijas patēriņu. Tāpat šīs partnerības ietvaros paredzēts ātrāk ieviest 5G sakaru tīklus un ar krietni mazākiem izdevumiem, nekā "Tele2" un "Bite" spētu atsevišķi.

Sadarbība attieksies tikai uz radiotīklu, bet neattieksies uz mobilo sakaru operatoru pamattīklu, tam saglabājoties katra operatora pārziņā.

Katrs uzņēmums saņems 50% kopuzņēmuma akciju gan Latvijā, gan Lietuvā. Kopējais tīkls tiks izveidots pakāpeniski, sākot no 2021.gada, bet pilnīgu tīklu paredzēts izveidot līdz 2023.gada 31.decembrim.

Tāpat ziņots, ka "Bite Latvija" 2018.gadā strādāja ar 99,978 miljonu eiro apgrozījumu un 14,964 miljonu eiro peļņu.

"Bite Latvija" reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. "Bite Latvija" vienīģa īpašniece ir "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.