Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Slimnīca nekomentē secinājumus par ārsta Tihonova rīcību, palīdzot insulta pacientei

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Ģirts Ozoliņš/F64

Rēzeknes slimnīca atsakās sniegt plašākus komentārus saistībā ar tās veikto izmeklēšanu par gadījumu, kurā paciente tika izrakstīta no ārstniecības iestādes ar insulta pazīmēm.

Palīdzību pacientei sniedza ārsts Georgijs Tihonovs. Rēzeknes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Sondore-Strode aģentūrai LETA skaidroja, ka iestādes valdes izveidotā komisija pēc Veselības inspekcijas (VI) pieprasījuma nosūtījusi tai savu slēdzienu, taču plašāki komentāri par slēdzienu sniegti netiks.

Komisijai gan līdz šim nav izdevies saņem Tihonova paskaidrojumu. Ārsts joprojām ir atstādināts no pienākumu pildīšanas, un viņam ir izsniegta darbnespējas lapa.

Jau vēstīts, ka jūlijā pilsētas pašvaldībai piederošā Rēzeknes slimnīca uz pārbaudes laiku no amata atstādinājusi ārstu Tihonovu, jo viņa rīcība, sniedzot palīdzību pacientei ar iespējumu insultu, bijusi neprofesionāla.

Pacientes tuvinieki bija sagatavojuši un nosūtījuši iesniegumus VI, Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisijai un Aroda tiesai, kas izskatīs lietu par Tihonova rīcību pacientes ārstēšanā, informēja pacientes tuvinieku pārstāve Ilze Sperga.

Iesniegumos lūgts izvērtēt ārsta rīcību, pacienti izrakstot no Rēzeknes slimnīcas par spīti insulta pazīmēm, vadoties tikai pēc datortomogrāfijas izmeklējumu rezultātiem. Iesniegumos pausts, ka lēmumā neesot ticis ņemts vērā objektīvais pacientes stāvoklis un notikušās veselības stāvokļa izmaiņas, kā dēļ sievieti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests nogādājis slimnīcā, kā arī neprofesionālo komunikāciju ar pacientes tuviniekiem.

Vienlaikus lūgts izvērtēt situāciju, kurā paciente ar notikušu un vēlāk arī diagnosticētu insultu Insulta vienībā nonākusi tikai aptuveni 15 stundas pēc tā.

Iesniegumam esot pievienotas arī vairāku personu vēstules, kurās sniegta informācija par līdzīgiem gadījumiem Rēzeknes slimnīcā, pacientiem ar nepārprotamām insulta pazīmēm atrodoties ārsta Tihonova aprūpē.

Iepriekš Tihonovs saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 138.panta 2.daļas - par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšanu, ja tas izraisījis cietušā inficēšanos ar cilvēka imūndeficīta vīrusu vai B vai C hepatīta vīrusu, vai bijis par iemeslu cietušā nāvei.

Prokuratūra iepriekš ziņoja, ka 2015.gada 14.martā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde Rēzeknes slimnīcā nogādāja kādu senioru. Dzīvesvietā uztaisītās kardiogrammas rezultāti norādīja, ka vīrietim ir akūts miokarda infarkts.

Rēzeknes slimnīcas dežurējošais ārsts nenoteica vīrietim precīzu klīnisko diagnozi un nenodrošināja saslimšanai atbilstošu ārstēšanu, kā rezultātā turpinājās viņa veselības traucējumi. Dežurējošais ārsts pacientu nosūtīja mājās, kur pēc dažām stundām iestājās vīrieša nāve.