Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Noslēdzas termiņš pārbaudei par ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera darbu

© Oksana Džadana/F64

Šodien noslēdzas termiņš, kad Augstākās tiesas (AT) tiesnesei Marikai Senkānes jābeidz pārbaude par ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera darbu.

AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs 26.jūnijā ierosināja pārbaudi, lai pēc Saeimas pieprasījuma izvērtētu, vai būtu pamats atlaist ģenerālprokuroru Kalnmeieru. Šāds lēmums tika pieņemts pēc 39 Saeimas deputātu pieprasījuma.

Pārbaudi veikt tika pilnvarota Augstākās tiesas tiesnese Senkāne. Pārbaudi bija uzdots veikt līdz šodienai, taču aģentūrai LETA neizdevās noskaidrot, vai senatorei ir nepieciešams pārbaudes termiņa pagarinājums.

AT preses pārstāve Rasma Zvejniece pagājušā piektdienā aģentūrai LETA teica, ka ir saņemta senatores pieprasītā informācija no Tieslietu ministrijas, Saeimas deputātiem, Valsts kontroles un Ģenerālprokuratūras. Senatore "turpina strādāt pie uzdevuma".

Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe aģentūrai LETA pagājušajā piektdienā apliecināja, ka ģenerālprokuroram līdz šim nav bijusi tikšanās ar pārbaudes veicēju.

17.maijā tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) paziņoja, ka Tieslietu ministrija ģenerālprokurora darbībā konstatējusi pazīmes, kas liecina, ka Kalnmeiers neatbilst Prokuratūras likumā minētajam amatam izvirzītajai nevainojamas reputācijas prasībai. Vēlāk, saņemot 39 Saeimas deputātu pieprasījumu, Bičkovičs ierosinājis pārbaudi ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atlaišanas pamatu izvērtēšanu.

Pats ģenerālprokurors Kalnmeiers ir atzīmējis, ka nav pārsteigts par tieslietu ministra plānu panākt viņa atbrīvošanu no amata, jo Bordāna vadītā Jaunā konsevatīvā partija (JKP) priekšvēlēšanu laikā un arī pēc tam "saukusi personas, kuras būtu jānomaina", turklāt prokuratūras lietvedībā patlaban atrodas krimināllieta pret Bordāna partijas biedru un Saeimas deputātu Juri Jurašu (JKP).