Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Plānotā "Lidl" veikala vietā Sarkandaugavā konstatē bīstamu piesārņojumu

© Vladislavs Proškins/F64

Teritorijā Rīgā, Sarkandaugavā, kuru veikala "Lidl" būvniecībai iegādājies uzņēmums "Lidl Latvija", atklāts naftas piesārņojums, kas vairākas reizes pārsniedz pieļaujamās normas, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Piesārņojums Duntes ielā 25 pētīts jau 2006.gadā un fiksēts Rīgas domes dokumentos, tomēr oficiālajam piesārņoto vietu reģistram par to nekas neesot ziņots. Tikai tad, kad teritoriju nopirkusi "Lidl Latvija", izrādījies, ka naftas produktu līmenis gruntī gandrīz 40 reizes pārsniedz kritisko robežu.

Topošajā veikala atrašanās vietā arī smago metālu koncentrācija desmit reizes pārsniedz kritisko robežu. Piesārņoti ir 55 000 kubikmetru grunts, vēstīja "Nekā personīga".

"Lidl Baltics" pārstāvis Valds Lopets raidījumam atzina, ka, pērkot zemesgabalu no iepriekšējā īpašnieka, veikala attīstītājs nav zinājis par piesārņojumu šajā teritorijā. Pašlaik norit diskusijas ar citām iesaistītajām pusēm, lai atrastu labākos risinājumus, kā ar piesārņojumu tikt galā.

Saskaņā ar likumu visas piesārņotās vai potenciāli piesārņotās vietas jāieraksta īpašā reģistrā. Tajā šobrīd fiksēti vairāk nekā 3500 teritoriju, taču tas neatspoguļo patieso situāciju. LETA jau iepriekš rakstījusi, ka vairākas Rīgas domes apzinātās piesārņotās vietas nav ierakstītas minētajā reģistrā.

Raidījums vēstīja, ka atbildīgās iestādes tuvākajā laikā plāno ieviest jaunas normas, kas liktu pašvaldībām piecu vai desmit gadu laikā apsekot visas to teritorijā esošās piesārņotās vietas. Pašlaik lielākajā daļā no 3500 reģistrētajām piesārņotajām teritorijām neesot veiktas nekādas analīzes.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta eksperti pērn aplēsuši - galvaspilsētas teritorijā vien prioritāti attīrāmo piesārņoto vietu sanācijai nepieciešami vairāk nekā 75 miljoni eiro. Šo summu veido tieši Sarkandaugavas vecupes un Kileveina grāvja sanēšanai nepieciešamais finansējums.