Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pēc Latvijas-Igaunijas robežjoslas tīrīšanas pazuduši desmitiem tūkstošu eiro vērti kokmateriāli

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pēc Latvijas-Igaunijas robežjoslas tīrīšanas 2016.gadā pazuduši desmitiem tūkstošu eiro vērti kokmateriāli, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums noskaidrojis, ka 2016.gadā par ziemeļu robežas iztīrīšanu Valsts robežsardze (VRS) uzņēmumu "Bosslex" un "Ražošanas komercfirmas L.E.O." apvienībai samaksāja 440 000 eiro.

Darbu veicējs kokus nozāģējis un aizvedis, bet robežsardzei pateicis, ka lietderīgu koku tur nav bijis. Robežsardze mežu nebija novērtējusi un partneriem noticējusi.

Kāds vietējais iedzīvotājs gan atceras, ka robežjoslas izzāģēšanas rezultātā kaudzēs sakrauti un pēcāk nezināmā virzienā aizvesti ap 1000-1200 kubikmetri kokmateriālu, kas ir aptuveni 40 kravas mašīnas.

Firma "Bosslex" tagad ir likvidēta. Darbību tā sāka tikai 2016.gadā, un tas arī ir vienīgais gads, kad uzņēmums strādāja ar apgrozījumu - 440 000 eiro. Tobrīd uzņēmuma īpašniece bijusi Elžbeta Haidurova. Pēc tam firma ieslīgusi nodokļu parādos un vairs nesniedza gada pārskatus.

Savukārt "Ražošanas komercfirma L.E.O." ir aktīvs uzņēmums ar biroju, darbiniekiem un divu miljonu eiro apgrozījumu. Uzņēmuma īpašnieks Ļevs Saratovs skaidroja, ka neko par robežjoslas tīrīšanu nezina. Iepirkuma konkursā firma piedalījusies, jo palūdzis Saratova draugs Jevgēņijs Golubkovs no "Bosslex", lai varētu izpildīt konkursa prasību par apgrozījumu.

Golubkovs savukārt raidījumam apgalvoja, ka robežjoslas tīrīšanas darbi sen ir pabeigti, visi dokumenti parakstīti un par to, kur palika kokmateriāli, viņš neko nezina.

Golubkovs gan raidījumam apstiprināja, ka ir draugos ar nu jau bijušo VRS Nodrošinājuma pārvaldes priekšnieku Valeriju Širokovu, kurš bija atbildīgā amatpersona par Igaunijas robežas tīrīšanas iepirkumu. Pagājušajā gadā Iekšējās drošības birojs (IDB) viņu aizturēja lietā par prasībām neatbilstoša robežas aprīkojuma - sensoru un kameru - iepirkšanu. Tagad Širokovu turpina darbu robežsardzē, taču citā amatā.

Robežsardze līdz šim noliegusi, ka tās darbinieki būtu pārkāpuši likumu robežu ierīkošanā. Tomēr IDB ir pārliecināts, ka saistībā ar darbiem pierobežā pārkāpumi ir pieļauti.

LETA jau vēstīja, ka IDB pagājušajā nedēļā aizturēja bijušo VRS priekšnieku Normundu Garbaru, kuru tur aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un krāpšanas atbalstīšanu saistībā ar Austrumu robežas būvniecību.