Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NBS iepirkums: vairāk nekā 10 valstis Latvijai piedāvā piegādāt bruņumašīnas

© Dmitrijs Suļžics/F64

Aizsardzības ministrija (AM) ir saņēmusi vairāk nekā desmit valstu piedāvājumus vienā no vērienīgākajiem Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iepirkumiem par bruņotu automašīnu piegādi.

AM preses pārstāvis Kaspars Galkins aģentūrai LETA teica, ka 1.septembrī noslēdzies piedāvājumu iesniegšanas termiņš un saņemti piedāvājumi no Latvijas sabiedrotajiem NATO un ES, kā arī no citām valstīm, ar kurām Latvijai ir izveidojusies cieša sadarbība aizsardzības jomā.

Ministrija patlaban ir sākusi saņemto piedāvājumu izvērtēšanu. Turpmāk plānots veikt ne tikai tehniskās atbilstības izvērtējumu izvirzītajām prasībām, bet arī platformu testēšanu un industriālās sadarbības aspektu apzināšanu.

Nacionālo bruņoto spēku mobilitātes nodrošināšana joprojām ir kritiski nepieciešama kaujas spēju stiprināšanā, tāpēc tālākā virzība iegādes procesā plānota pēc iespējas īsākos termiņos, taču vienlaikus apzinoties, ka tas prasīs zināmu laiku.

Jau ziņots, ka Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) janvārī nolēma aizliegt AM slēgt aptuveni 200 miljonus eiro vērto līgumu ar iepirkumā par bruņoto automašīnu piegādi uzvarējušo Somijas kompāniju "Oy Sisu Auto Ab". Sūdzības par iepirkuma konkursa rezultātiem bija iesnieguši divi iepirkumā neuzvarējušie uzņēmumi - Dienvidāfrikas kompānija "Paramount International Marketing" un ASV uzņēmums "AM General LLC".

Aizliegums slēgt līgumu ar Somijas uzņēmumu tika pamatots ar to, ka AM ir pieļāvusi vairākus iepirkumu procedūras pārkāpumus, tostarp nepilnīgi atspoguļojot savas vajadzības sarunu procedūras dokumentācijā.

Iepirkuma laikā Iepirkumu komisija un NBS testēja Somijas kompānijas piedāvātos transportlīdzekļus "GTP 4x4" un vēl trīs kompāniju piedāvātos spēkratus - ASV uzņēmuma "AM General LLC" transportlīdzekļus "Humwee", Dienvidāfrikas kompānijas spēkratus "Marauder LAV", kā arī Turcijas kompānijas "Otokar" transportlīdzekļus "Cobra". Testēšana notika gan uz koplietošanas ceļiem, gan bezceļa apstākļos.

AM nolēma pārtraukt šo iepirkumu un rīkot jaunu. Iepirkuma komisija secināja, ka IUB konstatētās nepilnības nav iespējams novērst un, saskaņā ar Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likumu, sarunu procedūra ir jāpārtrauc.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) toreiz paziņoja, - lai novērstu aizdomu ēnu par šo iepirkumu, tas jāīsteno atbilstoši starpvaldību līgumam. AM arī pauda, ka minētā iepirkuma procedūra ir līdz šim sarežģītākā Latvijas aizsardzības nozares vēsturē.

Liela daļa no NBS īpašumā esošajiem taktiskajiem transportlīdzekļiem ir vismaz 20 gadus veci un vecāki. Daudzi no šiem transportlīdzekļiem ir sliktā tehniskā kārtībā un tie ir bieži jāremontē. Jauni transportlīdzekļi esot nepieciešami arī, lai realizētu attīstības projektus, kas skar artilēriju, pretgaisa aizsardzību un Zemessardzi.