Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Būvnieks iesaka metodi, kā mazināt korupcijas riskus būvniecībā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Dāvis Ūlands/F64

"Skonto" grupa cer, ka Latvijā arvien vairāk būvniecības iepirkumu tiks izsludināti pēc "design&build" jeb "projektē un būvē" principa, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Skonto" grupas jaunais īpašnieks un vadītājs Rihards Rāvis.

Jautāts par būtiskām atšķirībām iepirkumu procesos Latvijā un ārzemēs, kā vienu no galvenajām Rāvis atzīmēja to, ka ārzemēs parasti iepirkumi būvniecībā tiek veikti pēc "design&build" principa.

"Tas uzliek lielāku atbildību tieši būvniekam, bet tajā pašā laikā atvieglo darbu klientam. Mēs ļoti ceram, ka arī Latvijā arvien vairāk projektu tiks īstenoti pēc šāda principa. Privātajā sektorā tas jau ir plaši izplatīts, bet ceram, ka šo praksi pārņems arī publiskais sektors. Tas noteikti izslēgtu situācijas, kas šobrīd ir izveidojušās atsevišķos objektos," skaidroja Rāvis.

Vaicāts, vai ar to domāta situācija ap Jauno Rīgas teātri, Rāvis norādīja, ka tas ir slavenākais piemērs, bet ne vienīgais.

""Design&build" principa piemērošana izslēgtu šādas situācijas, atvieglotu darbu klientam, ļautu samazināt kļūdas, koordinējot darbu starp būvnieku un projektētāju, ļautu samazināt būvniecības laiku, kā arī samazināt korupcijas riskus. Galu galā ieguvējs noteikti būtu pasūtītājs, kas ir nodokļu maksātājs," sacīja Rāvis.