Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums atklāj, ka, lai gan baidāmies par nākotni, naudu nekrājam

© Jānis Saliņš/F64

Teju puse - 43% - Latvijas iedzīvotāju neveido nekādus uzkrājumus savai finanšu drošībai nākotnē, kaut arī vienlaikus lielākā daļa atzīst, ka nejūtas pilnīgi droši par savu nākotnes situāciju, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) veiktā pētījuma dati.

Aicinot aizdomāties un parūpēties par savas nākotnes finanšu drošību, LAA pirmdien, 16.septembrī, sāk sociālo kampaņu "Pasargā nākotni".

"Mūsu laika skaitīšanas sistēmā bieži ir tikai šodiena, maksimums - tuvākais mēnesis. Un kas notiks pēc tam? Par to izvēlamies nedomāt. Tāpat kā izvēlamies nedomāt par to, ka ikviena dzīvē var gadīties arī neparedzētas situācijas - slimības, avārijas un citi negadījumi, kuru rezultātā dzīve var sagriezties kājām gaisā, un tad būtu akūti nepieciešams finanšu drošības spilvens. Taču, lai finanšu drošības spilvens būtu rīt, par to ir jādomā un jārīkojas jau šodien," sacīja LAA prezidents Jānis Abāšins.

Kampaņas laikā LAA aicinās izmantot Nāves izdevumu kalkulatoru, lai liktu cilvēkiem dažādos vecumos aizdomāties par savu nākotni un to, cik finansiāli stabila tā būs pašam un tuviniekiem.

Nāves izdevumu kalkulators nav paredzēts, lai aprēķinātu precīzu summu, bet lai liktu katram pašam sev atbildēt uz jautājumu: "Vai Tu zini, cik tuviniekiem izmaksās Tava nāve, ja ar Tevi notiks kas negaidīts?" Turklāt izmaksas veidos ne tikai tiešie bēru izdevumi - tuviniekiem, iespējams, turpmāk būs jāsedz arī tavi kredīti un līzingi, jārūpējas par apgādājamajiem, kā arī jārēķinās ar ienākumu samazinājumu. Pašlaik 43% Latvijas iedzīvotāju neveido uzkrājumus nākotnei un 41% iedzīvotāju nav informēti, ka dzīvības apdrošināšana arī var būt uzkrājumu veids, liecina LAA pētījums.

Saskaņā ar LAA aptaujas datiem, 53% cilvēku apzinās, ka valsts nodrošinātā pensija viņiem būs par mazu. Tāpat 34% bažījas, ka nākotnē viņus varētu piemeklēt nopietnas veselības problēmas, 26% nav droši par savu darbavietu un atalgojumu nākotnē, 12% domā, ka darba vieta ir diezgan nepastāvīga.

Cilvēki mēdz stereotipiski uzskatīt, ka ar viņiem nekas slikts nenotiks, tomēr dzīve ir neprognozējama, un savam sirdsmieram ir svarīgi domāt soli uz priekšu, norādīja LAA. Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu veidošanu var būt ikkatra drošības spilvens, uz ko paļauties negaidītās situācijās - vai tās būtu veselības problēmas, apgādnieka zaudējums, kāda ģimenes locekļa darba nespēja vai citas likstas. Diemžēl šādu iespēju Latvijā cilvēki izmanto ļoti maz, salīdzinot ar Eiropas rādītājiem, skaidroja LAA. Vidēji Latvijā dzīvības apdrošināšanas prēmija uz vienu iedzīvotāju gadā ir 60 eiro, kamēr Eiropas vidējais rādītājs ir teju divdesmit reizes lielāks - 1189 eiro uz cilvēku.

Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājuma veidošanu apvieno divus elementus - savas dzīvības apdrošināšanu un uzkrājuma veidošanu nākotnei. Veicot kaut nelielus, bet regulārus maksājumus, iespējams veidot uzkrājumu savas nākotnes finansiālai nodrošināšanai vai kāda noteikta mērķa īstenošanai, vienlaikus nodrošinot materiālu aizsardzību savai ģimenei personas nāves gadījumā, norādīja LAA.

Kampaņa "Pasargā nākotni" norisināsies no 16.septembra līdz 30.oktobrim.