Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Trīs Latvijas universitātes iekļūst prestižā pasaules labāko universitāšu reitingā

© Ģirts Ozoliņš/F64

Septembrī publicēts jaunākais "Times Higher Education" pasaules universitāšu reitings, kurā Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) visaugstākos rādītājus ieguvusi zinātnē un zināšanu pārnesē, savukārt Latvijas Universitāte (LU) augstāko vērtējumu saņēmusi vērtējumā par sadarbību ar uzņēmumiem.

Pasaules universitāšu reitingā "Times Higher Education" LU ierindojusies "Top 1000", savukārt Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un LLU ir iekļuvušas labāko 1400 augstskolu starpā.

LLU visaugstākos rādītājus ieguvusi zinātnē un zināšanu pārnesē, šajos rādītājos konkurējot arī ar LU un RTU un iekļūstot pasaules 1000 labāko augstskolu vidū. Atbilstoši zinātnes rādītājiem LLU ir ieguvusi 714.vietu, bet zināšanu pārnesē - 913. vietu, sacīja komunikācijas vadītāja LLU Lana Janmere.

Turpretī LU vislabākos rezultātus ieguvusi sadarbībā ar industriju, kur tā pakāpusies no 873.vietas uz 567.vietu, skaidroja LU sabiedrisko attiecību speciāliste Sindija Iesalniece. Viņa pauda, ka vairākus gadus LU labākais rādītājs bijis starptautiskās sadarbības vērtējumā, kurā joprojām LU ieņem labu rezultātu - šogad no 672.vietas tā pakāpusies uz 571.vietu. Zinātnes rādītājā universitāte ieņem 646.vietu, bet pērn ierindojās 973.vietā.

LLU "Times Higher Education" reitingā ir iekļuvusi pirmo reizi. "Iekļūšana reitingā ir starptautiska atzinība par nozīmīgo darbu, kuru mūsu zinātnieki īsteno jau vairākus gadus dažādās zinātņu jomās - biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Turklāt reitinga rezultāti skaidri parāda, ka esam stratēģiski nozīmīgi tautsaimniecības nozarēm un spējam konkurēt ar citām universitātēm zināšanu pārnesē," sacīja LLU rektore Irina Pilvere.

Kā vēstīts, šogad reitingā LU ieņem 801. līdz 1000.vietu, bet RTU un LLU ieņem 1001. līdz 1400.vietas. RTU šogad piedzīvojusi kritumu reitingā, jo iepriekš universitāte ieņēma 801. līdz 1000.vietu, tomēr šogad 1001. līdz 1400.vietu.

Šogad reitingā visaugstāk novērtēta Apvienotās Karalistes universitāte - Oksfordas Universitāte, otro vietu ieņem Kalifornijas tehnoloģiju institūts (ASV), bet trešo vietu Apvienotās Karalistes Kembridžas universitāte.

Reitingā tiek pārstāvētas pasaules labākās universitātes, vērtējot to sniegumu piecos rādītājos - studijās, citējamībā, zinātnē, starptautiskajā sadarbībā un sadarbībā ar industriju, skaidroja Iesalniece.

"Times Higher Education" ir viens no trim pasaules ietekmīgākajiem universitāšu reitingiem, ko publicē jau 17 gadus. Šogad reitingā vērtētas vairāk nekā 1400 vadošās universitātes no 92 pasaules valstīm, izmantojot gan augstskolu sniegto, gan aptaujās iegūto informāciju.