Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Prezidents: Informācijas tehnoloģiju nepareiza izmantošana var apdraudēt demokrātiju un brīvību

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Cīņā ar demokrātijas un brīvības apdraudējumiem īpaši nozīmīga ir iedzīvotāju ticība likuma varai, kā arī pareiza tās interpretācija, šādu viedokli piektdien notiekošajā "Rīgas Drošības forumā" pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš norādīja, ka vēl viens veids, kā cīnīties ar demokrātijas apdraudējumiem, ir, uzlabojot izglītības, veselības aprūpes un sociālā nodrošinājuma līmeni valstī.

Prezidents norādīja, ka ir daudz un dažādu veidu, kā iespējams apdraudēt demokrātiju un brīvību. Viens no šādiem instrumentiem ir sociālie mediji, kuri var tikt izmantoti, lai mazinātu iedzīvotāju uzticēšanos demokrātijai, sacīja Levits, kurš šī iemesla dēļ par vienu no savas prezidentūras prioritātēm izvēlējies informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumus. Levits uzsvēra, ka informācijas tehnoloģiju nepareiza izmantošana var apdraudēt demokrātiju un brīvību.

Runājot par NATO, Levits uzsvēra, ka organizācija tikusi pāri dažādiem izaicinājumiem un turpina piedzīvot kāpumus un kritumus, vienlaikus organizācijas dalībvalstis sagaida arī turpmāki izaicinājumi. Prezidents uzsvēra, ka NATO ir nozīmīga organizācija, tāpēc tās dalībvalstīm jādara viss, lai šo to saglabātu, tostarp jāturpina palielināt aizsardzības budžeti.

Levis sacīja, ka kopumā ir optimistiski noskaņots, jo ir bijis Baltijas ceļa dalībnieks, redzējis Berlīnes mūra sabrukšanu, kā arī piedzīvojis autoritāras varas trauslumu. "Mums jāturpina iestāties par vērtībām, uz kurām ir būvēta mūsu brīvībā, tādējādi mūsu cilvēki turpinās dzīvot un attīstīties," sacīja Letvits.

Piektdien Rīgā norisinās Latvijas ārpolitikas institūta sadarbībā ar Frīdriha Eberta fondu, NATO Publiskās diplomātijas departamentu, Polijas Republikas un Kanādas vēstniecībām Latvijā, organizētais "Rīgas Drošības forumu 2019".

Šajā augsta līmeņa pasākumā piedalīsies starptautiskie civilie un militārie eksperti, politikas veidotāji un militārās industrijas pārstāvji, apspriežot virkni ar drošību un aizsardzības politiku saistītus jautājumus.