Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Mūrniece: Lai sakārtotu finanšu sektoru, Saeima ir strādājusi labi

© Romāns Kokšarovs/F64

Finanšu sektora sakārtošanā Saeima ir strādājusi labi, taču tagad atliek vien cerēt, ka to atbilstoši novērtēs arī starptautiskie eksperti, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja parlamenta priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Viņa norādīja, ka par finanšu sektora sakārtošanu Saeimā pārsvarā atbildīgas bijušas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija un Ārlietu komisija, kuras ir rūpīgi strādājušas ar vairākiem likumprojektiem.

Pēc Saeimas spīkeres domām, daudz ko no finanšu sektora sakārtošanai 13.Saeimā paveiktā varēja izdarīt jau pirms vairākiem gadiem, taču tam neesot bijis politiskais atbalsts.

"Jā, mēs redzam, cik mēs tālu esam tikuši un cik daudz kas ir izdarīts, bet tas būs jāprot paskaidrot arī starptautiskajai sabiedrībai," norādīja Mūrniece, paužot cerību, ka atbildīgās amatpersonas to spēs izdarīt pienācīgi, lai Latvija galu galā netiktu iekļauta tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā".

Kā ziņots, Latvija ir iesniegusi tehnisko ziņojumu par Eiropas Padomes komitejas noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai - "Moneyval" - rekomendāciju ieviešanu, uzrādot būtiskas un mērķtiecīgas izmaiņas finanšu sektorā.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā, Latvija iesniegusi progresa ziņojumu par "Moneyval" 5.kārtas novērtēšanā iekļauto rekomendāciju izpildi Latvijas Nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) sistēmas uzlabošanai ar detalizētu izklāstu par līdzatbildīgo institūciju, jo īpaši Latvijas valdības un Saeimas, darba rezultātiem.

Šī gada novembrī Latvijai ir jāiesniedz nākamais ziņojums par sasniegtajiem efektivitātes rādītājiem, tas ir, par ieviesto tehnisko rekomendāciju praktisko piemērošanu, visās "Moneyval" rekomendāciju jomās. Latvijas paveiktais tiks vērtēts "Moneyval" klātienes plenārsēdē Strasbūrā šī gada decembrī un FATF klātienes sēdē 2020.gada februārī.

Tikmēr Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) ir bažas par Latvijas paveikto finanšu noziegumu apkarošanas jomā un tas aicinājis valsti aktīvāk ieviest "Moneyval" rekomendācijas.