Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Turpmāk par vandālismu uz valsts robežas būs jāmaksā līdz 1000 eiro liels sods

© Vladislavs Proškins/F64

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotos grozījumus likumā, kas paredz līdz 1000 eiro sodu par valsts robežas žoga vai robežzīmes bojāšanu vai pārvietošanu.

Grozījumi "Latvijas valsts robežas likumā" paredz par valsts robežzīmes, nostiprinājuma būves vai elementa, robežpārbaudes vai robežuzraudzības tehnisko līdzekļu bojāšanu, iznīcināšanu, pārveidošanu vai pārvietošanu piemērot līdz 1000 eiro lielu sodu.

Tāpat noteikts, ka par uzbrukumu dienesta sunim vai par traucēšanu, kavēšanu vai iespējas atņemšanu dienesta sunim veikt tam uzdotās darbības piemēros naudas sodu līdz 1000 eiro.

Likumprojekta izskatīšana Saeimā sākās 12.Saeimas laikā 2018.gadā. Saskaņā ar tolaik IeM sagatavoto informāciju laikā no 2014.gada līdz 2015.gadam par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizturēto personu skaits ievērojami palielinājās.

Ministrijā skaidroja, ka radot šķēršļus nelikumīgai robežas šķērsošanai, piemēram, ierīkojot žogu un uzstādot tehniskos līdzekļus, var tikt pastiprināti veiktas darbības, kas vērstas uz šo šķēršļu novēršanu, piemēram, žoga bojāšanu.

Pašlaik Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz atbildību tikai par valsts robežzīmes bojāšanu vai iznīcināšanu un par to var piemērot naudas sodu līdz 350 eiro, taču līdz ar IeM sagatavotajām izmaiņām šis sods palielināsies līdz 1000 eiro. Jaunums ir tajā, ka būs noteikta skaidrāka atbildība par robežzīmes pārveidošanu vai pārvietošanu.

IeM skaidro, ka izmaiņas nepieciešamas, jo valsts robežzīmes pārveidošana un pārvietošana ir uzskatāma par vienlīdz bīstamu pārkāpumu līdzās valsts robežzīmes iznīcināšanai un bojāšanai no tāda aspekta, ka visos šajos gadījumos tiek negatīvi ietekmēta valsts robežas atrašanās dabā.

Tāpat IeM norāda, ka robežsardzes dienesta suņi mēdz saskarieties ar personām, kuras izdara administratīvos pārkāpumus vai noziegumus. Dienesta suņi esot pakļauti uzbrukumu riskiem, kā arī iespējamai nelikumīgai traucēšanai, kavēšanai vai iespēju atņemšanai veikt tam robežsargu uzdotās darbības.

Lai nodrošinātu netraucētu robežsardzes uzdevumu izpildi, IeM sagatavotie grozījumi paredz noteikt aizliegumu uzbrukt, kā arī traucēt, kavēt vai atņemt iespēju dienesta sunim veikt tam uzdotās darbības.

Tāpat tiks noteikts, ka par valsts robežas, valsts robežas joslas, pierobežas joslas, pierobežas vai robežšķērsošanas vietas režīma pārkāpšanu piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz 500 eiro.