Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

VM plāno optimizēt slimnīcu tīklu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM) plāno optimizēt pašreizējo slimnīcu tīklu, kā arī izskatīs iespēju iegūt valsts līdzdalību stratēģiski svarīgajās reģionālajās slimnīcās, liecina šodien valdībā zināšanai pieņemtais ministrijas informatīvais ziņojumus.

Kā informēja VM, turpinot slimnīcu reformu, tiek analizēti dati par slimnīcās ārstēto personu skaitu un tajās pieejamo kvalitāti. Ministrija sadarbībā ar padotības iestādēm jau sākusi darbu, lai slimnīcās pārliecinātos par sniegto pakalpojumu apjomu un pieejamību atbilstoši slimnīcu līmeņiem.

Kā paredz informatīvais ziņojums, uz pārbaužu pamata ministrija līdz gada beigām iesniegs priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos. Slimnīcu restrukturizācijas rezultātā pieejamais finansējums primāri tiks novirzīts konkrētā reģiona ambulatorajiem pakalpojumiem, kā arī daļu finansējuma varēs novirzīt tuvākajām augstāka līmeņa slimnīcām.

Tāpat VM plāno sākt diskusiju ar slimnīcām un to kapitāldaļu turētājiem - pašvaldībām - par nepieciešamajām izmaiņām slimnīcu darbībā, tostarp par iespējamo valsts līdzdalības iegūšanu stratēģiski svarīgajās ceturtā līmeņa jeb reģionālajās slimnīcās.

VM pasākumu kopums ārstniecības iestādēm ļaus efektīvāk plānot nepieciešamo infrastruktūru un cilvēkresursus, nodrošinot vienlīdzīgu pakalpojumu pieejamību un vienlīdzīgu pakalpojumu kvalitāti, vienlaikus attīstot ilgtspējīgu un perspektīvu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Pēc ministrijā paustā, stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu optimizācija ir būtiska visos stacionāru līmeņos ar skaidri definētu pakalpojumu veidu un apjomu katrā līmenī un tas ir vērsts uz racionālu valsts piešķirto finanšu līdzekļu izlietojumu.

Specializēto slimnīcu vidū paredzēts reorganizēt Aknīstes psihoneiroloģisko slimnīcu, pievienojot to Daugavpils psihoneiroloģiskajai slimnīcai. Savukārt "Piejūras slimnīcā" sniegto onkoloģijas pacientu ārstniecību paredzēts koncentrēt Liepājas reģionālajā slimnīcā, savukārt psihiatrijas pakalpojuma nodrošināšana tiks koordinēta ar slimnīcu "Ģintermuiža".

Abos gadījumos - gan Aknīstē, gan Liepājā, kur atrodas "Piejūras slimnīca", - arī turpmāk tiktu sniegta psihiatrijas ārstniecība gan ambulatori, gan stacionāri.

Kā ziņots, nelielais pacientu skaits atsevišķu slimnīcu uzņemšanas nodaļās pirmšķietami ļauj VM secināt, ka būtu nepieciešams pārskatīt slimnīcai noteikto aprūpes līmeni, liecina informatīvais ziņojums par izmaiņām slimnīcu darbībā.

Analizējot pieejamos datus, ministrija secinājusi, ka otrā un pirmā līmeņa slimnīcās pacientu plūsma ir ļoti atšķirīga un prasa detalizētu analīzi. Piemēram, analizējot otrā līmeņa slimnīcu pacientu skaitu, VM secinājusi, ka vienai no slimnīcām uzņemšanas nodaļā ārstēto pacientu skaits ir samērojams ar trešā līmeņa slimnīcu uzņemšanas nodaļā esošo pacientu skaitu, savukārt otrai ārstēto pacientu skaits ir ļoti mazs.

Kā norādīja VM, apkopotie dati par pacientu skaitu slimnīcu uzņemšanas nodaļās liecina, ka nepieciešama padziļināta analīze par pacientu plūsmu slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Šī iemesla dēļ ministrija sadarbībā ar padotības iestādēm plāno apmeklēt slimnīcas, lai pārliecinātos par sniegto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu un pieejamību atbilstoši slimnīcu līmeņiem.