Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ventspilī tehnoloģijas izmanto radoši un gudri

© publicitātes

Par tehnoloģiju būtisko ietekmi uz ikdienas dzīvi un procesiem, kā arī to lomu mūsdienu darba tirgū Ventspilī nojauta jau 2000. gadā, kad pilsētā tika uzņemts kurss tehnoloģiju virzienā.

Tā nebija vienkārša runāšana, bet apņēmība veicināt nozares attīstību tika nostiprināta dažādos dokumentos ar reāliem darbiem. Tas šodien Ventspils pilsētai ir ļāvis būt soli priekšā dažādās saistītās jomās - gan tehnoloģiju nodrošināšanā citām pašvaldībām, gan sava optiskā datu pārraides tīkla izbūvē, gan dažādu valsts nozīmes informācijas sistēmu izstrādē, gan tehnoloģiju izmantošanā izglītībā. Šajā reizē plašāk par pēdējo no tiem, tehnoloģijām izglītībā, un ko pašvaldības iestāde Ventspils Digitālais centrs kā tehnoloģiju pārstāvis no Ventspils piedāvā skolēniem no visas Latvijas.

Tehnoloģijas skolā un ārpus skolas

Sākoties jaunajam mācību gadam, jaunā mācību satura un pieejas kontekstā aktuāls kļūst jautājums par tehnoloģiju izmantošanu mācību satura apguvē. No 2015. gada Ventspils Digitālais centrs realizē pašvaldības uzticētu un finansētu rīcības programmu, kurā skolēniem tiek piedāvātas plašas iespējas apgūt modernās tehnoloģijas.

Darbs sākas jau ar sešgadniekiem, kuru apmācību procesā pirmsskolas pēdējā posmā tiek izmantoti Bee-bot jeb bitīšu roboti. Ventspils Digitālā centra speciālisti, sadarbojoties ar pirmsskolas pedagogiem, ir izstrādājuši divpadsmit dažādas nodarbības, kas ietver gan metodiku, gan mācību materiālus. Daži piemēri. Nodarbība Valoda. Nodarbībai ir robotikas sasaiste ar lasītprasmes apguvi, tās mērķis: prasme saskatīt un izveidot vienkāršus vārdus no burtu virknes. Nodarbībai Lauku sēta ir robotikas sasaiste ar dabaszinībām, tās mērķis: prasme darboties ar burtu un ciparu kombinācijām mājdzīvnieku iepazīšanai.

Ar nodarbībām Ventspils Digitālā centra speciālisti viesojas arī daudzviet Latvijā un labprāt dalās pieredzē ar citām pašvaldībām un skolām. Organizētas tiek gan nodarbības pirmsskolas bērniem, gan radošas tehnoloģiju darbnīcas skolēniem. Kā saka Ventspils Digitālā centra direktora vietnieks Raitis Roze: «Tehnoloģiju piedāvājums ir ļoti plašs - pamatprasmes, robotika, 3D tehnoloģijas, digitālā mājturība, programmēšana u.tml. - pielāgojam nodarbības katrai situācijai un skolai individuāli. Sākumā iepazīstamies ar skolas vajadzību, tad parādām iespējas un tad vienojamies gan par tēmām, gan darba plānu. Pieredze mums ir plaša, līdz ar to varam novērtēt, kas būtu labāk.»

Darbnīcas izglītojošai un aizraujošai ekskursijai uz Ventspili

Rudens ir aktuāls laiks arī skolēnu rudens ekskursijām. Ventspils Digitālais centrs ir sagatavojis desmit dažādas tehnoloģiju darbnīcas. Ekskursijas laiks ir divas stundas, kuru laikā skolēni var piedalīties divās radošās darbnīcās. Ja skolēnu grupa pārsniedz 15 bērnu skaitu, tad tā tiek sadalīta divās mazākās grupiņās. Savukārt izvēloties darbnīcu Digitālā apdruka un dizaina priekšmeti, darbnīcu ilgums ir 90 minūtes, kuru laikā tiks izgatavoti dizaina priekšmeti. Darbnīcas ir ļoti pieprasītas jau vairāku gadu garumā, un ekskursijās pabijuši skolēni no dažādām Latvijas vietām, pat no Daugavpils.

Radošumu un zināšanas aicina pierādīt konkursā

Jau ceturto gadu Ventspils pilsēta izaicina skolēnu radošumu tehnoloģiju izmantošanā. «Konkursa nosaukums parāda konkursa būtību - tas ir izaicinājums skolēna prasmēm. Prasmēm ir nozīme, ja protam tās izmantot. Konkursā skolēniem ir jāmāk sasaistīt savas zināšanas tehnoloģiju jomā ar dažādām dzīves situācijām, jāprot prasmes izmantot problēmu risināšanā gan no ikdienas situācijām, gan uzņēmumu dotas. Ar to šis konkurss atšķiras no citiem.»

Šogad konkursa mērogs ir paplašinājies Somijas virzienā, līdz ar to aicinātas piedalīties ir skolēnu komandas no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Skolēni konkursā startē četrās vecuma grupās: A (1.-3. klase), B (4.-6. klase), C (7.-9. klase) un D (10.-12. klase). A grupā piedalās skolēni tikai no Latvijas.

Līdz 11. oktobrim skolēniem konkursa mājaslapā www.ventspilsitc.com ir jāreģistrējas, jāatrod savai grupai atbilstošais neklātienes kārtas uzdevums un jāpaveic tas pēc iespējas radošāk un interesantāk. Labākās komandas tiks aicinātas uz konkursa klātienes kārtu jeb finālu Ventspilī. Konkursa fināla ceļazīme ir ļoti vērtīga, jo tā ietver pilnīgi visu - Ventspils skolēniem sedz izdevumus par nokļūšanu uz finālu, nodrošina ēdināšanu un naktsmītnes, parūpēsies par konkursa norisi un arī izklaides programmu. Fināls Ventspilī notiks no 13. līdz 15. novembrim.

Starp uzvarētājiem visās vecuma grupās tiks sadalīts ievērojams naudas balvu fonds - 12 000 EUR. Lielākā naudas balva komandai - 1600 EUR. Un kas ir būtiski - naudas balva pienāksies arī skolotājiem, kas skolēnus sagatavos un atvedīs uz konkursu. Būs ne tikai naudas balvas, bet arī balvas no uzņēmumiem, jo šogad ir izveidota īpaša sadarbība ar nozares uzņēmumiem un organizācijām, kuri iesaistīsies ne tikai balvu nodrošināšanā, bet arī ir piedalījušies uzdevumu tapšanā un vērtēs iesniegtos darbus.

Visa informācija par konkursu: www.ventspilsitc.com un sociālo tīklu Facebook un Instagram kontos @ventspilsitc.

***

Tiek piedāvātas šādas radošās darbnīcas:

• Digitālās apdrukas un dizaina priekšmetu darbnīca

• Zīmēšana ar 3D pildspalvām

• Digitālā foto un video darbnīca

• Robotikas darbnīca

• Datorgrafikas darbnīca

• Digitālās mākslas darbnīca

• 3D datorgrafikas darbnīca

• Elektrisko ķēžu un programmēšanas darbnīca

• STEM darbnīca

• Minecraft darbnīca