Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: gandrīz katrs trešais ir aizdevis naudu, kuru nav saņēmis atpakaļ laikā

© Dmitrijs Suļžics/F64

22% aptaujāto iedzīvotāju ir saskārušies ar tiesu izpildītājiem dažādos statusos. Gandrīz trešdaļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (32%) citiem ir aizdevuši nozīmīgu naudas summu, kuru atrunātajā laikā nav saņēmuši atpakaļ, liecina pētījumu centra SKDS un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes veiktā iedzīvotāju aptauja.

Lielākā daļa aizdevēju (29%), kuri ir aizdevuši nozīmīgu naudas summu, to atgriezt ir centušies paši, neiesaistot trešo personu. Savukārt 2% aptaujāto, lai atgūtu naudu, ir vērsušies pie zvērināta tiesu izpildītāja. Tikai 1% ir izmantojis ārpustiesas piedziņas iespējas. Ievērojams skaits (65%) aptaujāto iedzīvotāju nevienam ne reizi nav aizdevuši naudas summu, kuru atrunātajā laikā nesaņēma atpakaļ.

No 22% respondentu, kuri ir saskārušies ar tiesu izpildītājiem, vairums (10%) bijuši parādnieka statusā, bet 6% aizdevēja jeb parāda piedzinēja statusā. Savukārt 6% aptaujāto ar tiesu izpildītājiem ir saskārušies, lūdzot veikt fakta fiksēšanu, vai būdami elektroniskās izsoles dalībnieka statusā.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka norāda: ”Pārsteidzoši liels skaitlis aptaujāto cenšas atgūt parādu saviem spēkiem, nevēršoties pie tiesu izpildītāja. Parasti pie tiesu izpildītājiem vēršas personas, kuru strīds ir izskatīts tiesā un labprātīgi nav izpildīts uzliktais pienākums, piemēram, atmaksāt parādu vai segt zaudējumus. Tomēr aptaujas rezultāti liecina, ka šogad nedaudz ir samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuriem vispār nav bijusi saskarsme ar tiesu izpildītājiem. Šā gada aptaujā 78% respondentu uzsvēra, ka viņiem nav bijusi nekāda saskarsme ar tiesu izpildītājiem, bet 2018. gadā šādu respondentu skaits sasniedza 82%.”

Iedzīvotāju aptauju 2019. gada maijā veica pētījumu centrs SKDS pēc Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes iniciatīvas. Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Aptauja tika veikta otro gadu pēc kārtas, lai noskaidrotu iedzīvotāju uzskatus dažādos ar parādu piedziņu un saistību izpildi saistītos jautājumos.