Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

KNAB nesaskata pārkāpumu, Amerika dēla firmai uzturot Rīgas brīvostas mājaslapu

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav saskatījis likumpārkāpumu tajā, ka Rīgas brīvostas mājaslapas uzturēšanai vairākus gadus algots ilggadējā brīvostas valdes priekšsēdētāja Andra Amerika (GKR) dēla, bijušā Rīgas domes deputāta Agra Amerika uzņēmums.

KNAB aģentūrai LETA skaidroja, ka Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs nerealizēja, kā arī viņam saskaņā ar pienākumiem nebija jārealizē ar valsts amatpersonas amata pildīšanu saistītas darbības attiecībā uz radiniekam piederošu komercsabiedrību, ar kuru Rīgas brīvosta noslēdza līgumu par pakalpojumu sniegšanu.

Savukārt likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pašvaldību domju deputātiem nav noteikti ierobežojumi, kuri liegtu viņiem piederošām komercsabiedrībām saņemt Rīgas brīvostas pasūtījumus atklātā konkursā.

Papildus KNAB vērš uzmanību, ka par minētajā likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu administratīvo lietvedību pret valsts amatpersonu var sākt ne vēlāk kā divu gadu laikā no iespējamā administratīvā pārkāpuma izdarīšanas brīža, šajā gadījumā - līguma noslēgšanas brīdis.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" nesen vēstīja, ka Agra Amerika uzņēmums "Creative IT development" kopš 2013.gada uzvar Rīgas brīvostas rīkotajos konkursos par brīvostas mājaslapas uzturēšanu.

2013.gada sākumā Rīgas brīvostas pārvaldnieks noslēdza ar Agrim Amerikam piederošo firmu "Creative IT development" līgumu par Rīgas brīvostas mājaslapas uzturēšanu par 3200 eiro mēnesī bez PVN. Pakalpojuma sniedzējs tika meklēts cenu aptaujā, piedāvājumu nosūtot trīs firmām, un Amerika firmas piedāvātā cena izrādījusies labākā.

Nav skaidrs, kā Agra Amerika uzņēmums, kurš izveidots tikai gadu pirms uzvaras iepirkumā, sākotnēji uzņēmumu par vienu latu reģistrējot ar nosaukumu "Ameri ECO", vēstīja raidījums.

Arī 2014.gadā uzņēmums uzvarējis iepirkumā, lai gan tajā piedalījās arī divi nozarē pazīstami uzņēmumi - "Lattelecom Technology" un "Datu sistēmas".

Raidījums noskaidrojis, ka arī trīs pēdējie konkursi ar dažu nedēļu pieteikšanās termiņu tika sludināti īsi pirms gadumijas, un vienīgā pretendente tajos bija Agra Amerika firma.

Pēdējo reizi līgums tika noslēgts uz diviem gadiem - līdz 2020.gada februārim. Summa ir tikai nedaudz mazāka par 75 000 eiro - līdz šim slieksnim brīvostas pārvaldniekam līgumi nav jāsaskaņo ar valdi. Tās sastāvā ir astoņi locekļi, no kuriem puse pārstāv Rīgas pašvaldību, bet otra puse - ministrijas.

Raidījums vēstīja, ka sadarbības sākšanu ar Agra Amerika uzņēmumu brīvostā paskaidrot nevarot, norādot, ka brīvostā vairs nestrādā darbinieki, kas 2013.gadā pieņēmuši lēmumu par līguma slēgšanu.

Andris Ameriks "de facto" no izsmeļoša komentāra atteicās. Tēva ietekmi uz savas firmas dalību brīvostas iepirkumos Agris Ameriks noliedzis.

Portālā "Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka SIA "Creative IT development" dibināts 2012.gada aprīlī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 3295 eiro. Firmas apgrozījums ik gadu pieaug, pērn sasniedzot 90 573 eiro, gadu noslēdzot ar 6567 eiro peļņu.