Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Nākamnedēļ prezidenta pienākumus pildīs Beitnere-Le Galla un Mūrniece

© Dmitrijs Suļžics/F64

Valsts prezidentam Egilam Levitam nākamnedēļ divas dienas atrodoties ārpus valsts, viņa pienākumus vienu dienu pildīs Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP), bet otru dienu - pati Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Levits ārpus Latvijas būs no 2019.gada 10.septembra plkst.18.30 līdz 11.septembra plkst.22. Satversmē teikts, ka gadījumos, kad Valsts prezidents atrodas ārpus valsts robežas vai citādi ir aizkavēts izpildīt savu amatu, viņa vietu izpilda Saeimas priekšsēdētājs.

Tomēr Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece Levitu informējusi, ka arī viņa no 8.septembra līdz 10.septembrim atradīsies prombūtnē, bet tikmēr viņas pienākumus pildīs priekšsēdētājas biedre Beitnere-Le Galla.

Līdz ar to Valsts prezidents noteicis, ka laikā no 2019.gada 10.septembra plkst.18.30 līdz 11.septembrim Valsts prezidenta vietu izpildīs Beitnere-Le Galla, bet 11.septembrī līdz plkst.22 Valsts prezidenta vietu izpildīs Mūrniece.

Šī nav pirmā reize, kad Levits, dodoties ārpus valsts, savus pienākumus uztic pildīt arī Saeimas priekšsēdētājas biedrei. Līdzīgs risinājums tika rasts augusta vidū, kad Levits devās darba vizītē uz Vāciju. Toreiz viņa vietu izpildīja tikai Beitnere Le-Galla.

Mēnesi pēc stāšanās augstajā amatā Levits oficiāli paziņoja, ka turpmāk allaž atsevišķi vienosies par Valsts prezidenta vietas izpildītāja pilnvaru apjomu, ja gan viņš pats, gan Saeimas priekšsēdētāja vienlaikus atradīsies ārpus Latvijas, turklāt šādās situācijās viņš pats turpinās pildīt visas Valsts prezidenta tiesības, kuras Satversme un pastāvošā konstitucionālā tradīcija ļauj Valsts prezidentam pildīt ārpus valsts robežas.