Akceptē korupcijas apkarošanas programmu turpmākajiem gadiem

Ministru kabinets šodien akceptēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas programmas projektu 2009.-2013.gadam, kurā noteikti rīcības virzieni, galvenie uzdevumi un sasniedzamie rezultāti korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā.

Kā skaidro projekta autori, programma turpina iepriekšējā plānošanas periodā iesākto darbību, atsevišķās jomās to paplašinot vai sašaurinot. Programmas tapšanā apzinātas atbildīgo institūciju problēmas saistībā ar iepriekšējā perioda uzdevumu izpildi, kā arī to ieteikumi nākamajam plānošanas periodam. Savu viedokli sniegušas arī nevalstiskās organizācijas.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), izvērtējot turpmākās attīstības nepieciešamību, atbilstoši noteiktajiem rīcības virzieniem definējis jaunus uzdevumus, kā arī precizējis institūciju atbildību, tādējādi nodrošinot politikas pēctecību. Tāpat precizēts informācijas sniegšanas biežums, samazinot institūciju sagatavojamās informācijas apjomu.

"Korupcijas novēršanas un apkarošanas politikas mērķis ir nodrošināt valsts amatpersonām uzticētās varas godprātīgu un likumīgu izmantošanu valsts un sabiedrības interesēs. Tādējādi programmas mērķis ir noteikt uzdevumus, plānot to izpildi un finansējumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādņu 2009.-2013.gadam īstenošanai, lai nodrošinātu korupcijas novēršanas un apkarošanas politikas mērķa sasniegšanu," teikts šodien akceptētā programmas projekta kopsavilkumā.

Programmā definēti 74 uzdevumi, kas precizē KNAB plānoto politiku nākamajiem pieciem gadiem, uzlabojot politisko partiju un to apvienību finansiālās darbības kontroli, nodrošinot lietderīgu un likumīgu rīcību ar valsts un pašvaldību mantu, tostarp Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju, kā arī ārvalstu piešķirtā finansējuma lietderīgu un likumīgu izlietošanu, ierobežojot valsts amatpersonu rīcību interešu konflikta situācijās, kā arī ierobežojot šo amatpersonu iespējas legalizēt nelikumīgi iegūtos ienākumus.

Tāpat programmā paredzēts pilnveidot iekšējās pretkorupcijas sistēmas un stiprināt ētiskumu valsts un pašvaldību iestādēs, pilnveidot valsts amatpersonu zināšanas par korupcijas novēršanas prasībām, mazināt iedzīvotāju toleranci pret korupciju, vājo izpratni par korupcijas nepieļaujamību un tās negatīvajām sekām, nostiprināt labas pārvaldības principu valsts un pašvaldību darbībā, nodrošināt savlaicīgu un kvalitatīvu lietu izskatīšanu tiesās, kā arī pilnveidot noziedzīgu nodarījumu apkarošanas iespējas valsts institūciju dienestā un mazināt korupciju tiesās.

Kā skaidro projekta autori, vairākums programmas uzdevumu ir saistīti ar dažādu normatīvo aktu izstrādi un regulējuma pilnveidi, kā arī ar analītisku pārskatu, vadlīniju un metodiku izstrādi, tāpēc tie tiks īstenoti par valsts institūcijām piešķirtajiem budžeta līdzekļiem. Atsevišķi uzdevumi arī pārklājas ar citos attīstības plānošanas dokumentos ietvertajām iecerēm, piemēram, Valsts pārvaldes politikas attīstības pamatnostādnēm, koncepciju "Lobēšanas tiesiskās reglamentācijas nepieciešamība Latvijā" un Politisko partiju finansēšanas koncepciju.

Svarīgākais