Pētījums: Vai tiešām septembra sākums visiem asociējas tikai ar skolas sākšanos?

© Dmitrijs Suļžics/F64

Vairākumam Latvijas iedzīvotāju, neatkarīgi no vecuma, 1.septembris asociējas tieši ar jaunā mācību gada sākumu, ko atklāj pētījumu un konsultāciju kompānijas "Kantar TNS" veiktais pētījums.

"Kantar TNS" Mārketinga vadītāja Sanda Apsīte aģentūrai LETA pastāstīja, ka 73% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem atzīmē, ka 1.septembris viņiem asociējas ar mācību gada sākumu. Ceturtajai daļai iedzīvotāju jeb 27% aptaujāto 1.septembris saistās ar gadalaiku miju - ar vasaras beigām, rudens sākumu.

1.septembris ir Zinību diena piektajai daļai jeb 20% iedzīvotāju.

Ar tādām skolas lietām kā ziediem, lentām, zīmuļiem septembra pirmā diena asociējas desmitajai daļai jeb 11% iedzīvotāju, un 6% iedzīvotāju 1.septembri saista ar svētku noskaņojumu, stāstīja Apsīte.

Tieši gados jaunākajiem iedzīvotājiem salīdzinoši biežāk 1.septembris asociējas ar Zinību dienu, savukārt iedzīvotājiem vecuma grupā 30-39 gadi salīdzinoši biežāk šī diena asociējas ar vasaras beigām, rudens sākumu.

"Kantar TNS" laikā no 27. līdz 29.augustam ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujāja 800 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem un pētījuma autori norāda, ka izlase ir reprezentatīva 1,2 miljoniem Latvijas iedzīvotāju attiecīgajā vecumā.