Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja atklāj, ko iedzīvotāji domā par 5G ieviešanu

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Latvijas iedzīvotāju vidū ir dalīti viedokļi par 5G ieviešanu Latvijā, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Augustā veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, vai, viņuprāt, Latvijā būtu jāievieš 5G internets.

Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs (33%) iestājās par 5G ieviešanu Latvijā. Uz pusi mazāk jeb 17% aptaujāto uzskata, ka minētā tehnoloģija Latvijā nebūtu jāievieš.

Vēl teju trešdaļai jeb 31,4% Latvijas iedzīvotāju ir neitrāla attieksme pret 5G ieviešanu Latvijā, savukārt vēl 18,4% aptaujāto nespēja sniegt konkrētu viedokli šajā jautājumā.

Pret 5G ieviešanu Latvijā biežāk iestājas gados vecāki cilvēki un iedzīvotāji ar zemāku izglītības līmeni, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Augstā iedzīvotāji tika lūgti izteikt savu viedokli par to, vai, viņuprāt, Latvijā būtu jāievieš 5G internets. Kopumā trešdaļa iedzīvotāju uzskata, ka tas būtu jādara, 17% pārliecināti, ka to nevajadzētu darīt, vēl aptuveni trešdaļai ir par 5G ieviešanu ir vienalga, savukārt 7% aptaujāto nespēja sniegt konkrētu viedokli šajā jautājumā.

Aptaujas rezultātus vērtējot dažādās iedzīvotāju demogrāfiskās grupās, redzams, ka 5G ieviešanu biežāk atbalsta gados jauni iedzīvotāji, turklāt līdz ar iedzīvotāju vecuma pieaugumu sarūk atbalsts 5G ieviešanai.

Noraidošāku attieksmi pret 5G tehnoloģiju biežāk izrādījuši iedzīvotāji ar iegūtu pamatizglītību, savukārt iedzīvotāji ar vismaz vidējo izglītību pret 5G ieviešanu iestājušies divreiz retāk.

Būtiskākas atšķirības manāmas, vērtējot iedzīvotāju atbildes pēc viņu nodarbinātības. Negatīvāk noskaņotas ir mājsaimnieces un mājsaimnieki, savukārt pozitīvāk 5G ieviešanu vērtē cilvēki, kuri veic individuālu darbu, izglītojamie, kā arī bezdarbnieki un vadītāji.

Atšķirīgu viedokli pauž arī cilvēki ar dažādu materiālo stāvokli - jo augstāki ienākumi, jo labvēlīgāka attieksme pret tehnoloģijas ieviešanu.

Reģionu griezumā uz 5G ieviešanu Latvijā pozitīvāk raugās iedzīvotāji Rīgā, bet negatīvāk - Kurzemē.