Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Metālapstrādes uzņēmums ražo eksportspējīgu produktu

© F64, Kaspars Krafts

Lai gan ar katru gadu Skandināvijas valstu pasūtījumi ieņem arvien būtiskāku vietu Valkas metālapstrādes uzņēmuma Akords 3 darbībā, tā pakalpojumi pieejami arī Latvijas klientiem. Pasūtījumu veikšana vietējam tirgum notiek, cieši sadarbojoties ar klientu un īstenojot viņa vēlmes. Pašlaik uzņēmuma galvenā darbības joma ir metāla konteineru un platformu ražošana Skandināvijas valstīm – Zviedrijai, Somijai un Norvēģijai.

Vaicāti par uzņēmuma dibināšanu pirms 23 gadiem, Akords 3 līdzīpašnieki Voldis Utkins un Viktors Romans stāsta: «Sapratām, ka ir jāuzsāk bizness un jāsāk strādāt sev pašiem. Bija pieejamas kādreizējās Valkas PMK darbnīcas, kurās sākām pirmos metālapstrādes darbus. Četrpadsmit gadus ražojot konteinerus un platformas, ir iegūta pieredze un autoritāte, Latvijas uzņēmumi SIA ZAAO, SIA Vigranti un daudzi citi ir gatavi gaidīt rindā no viena līdz trim mēnešiem, bet vienalga izvēlas kompānijas Akords 3 kvalitāti un cenas piedāvājumu sava konteinera izgatavošanai.

Pēdējos desmit gados lielāko ražošanas apjomu rada platformu un konteineru izgatavošana pēc Skandināvijas valstu uzņēmuma pasūtījuma. Klientam pirmā prioritāte ir kvalitāte - visiem metinājumiem jābūt precīziem, gludiem un izturīgiem; izmantotajam materiālam jāatbilst ilgtspējīga produkta kritērijiem; pasūtījumi jāpiegādā noteiktā laikā.

Kaut arī pasūtījumu ir pietiekami un teorētiski varētu palielināt kopējo ražošanas apjomu, par būtisku paplašināšanos uzņēmēji pagaidām nedomā - esošais darbinieku skaits, telpu un metālapstrādei nepieciešamo iekārtu kapacitāte ir sabalansēta un stabila. Kā jau daudzviet, arī šajā uzņēmumā vajadzīgi metinātāji. Voldis Utkins un Viktors Romans atzīst: «Mūs ietekmē arī Igaunijas tuvums. Līdz ar to, ka kaimiņvalstī ir atšķirīga nodokļu politika, igauņu uzņēmēji darbiniekam var atļauties maksāt vairāk. Pašlaik mums ir stabils un nemainīgs kolektīvs - uzņēmumā strādā 21 darbinieks. Vidējais atalgojums - vairāk nekā 1000 eiro (uz papīra).»

Aizvadītajā gadā Akords 3 ražotnē pēc norvēģu pasūtījuma izgatavoja trīs 12 metru garas un 2,5 metrus platas ragavas polārpētnieku ģeologu vajadzībām. Tās tapušas ar aprēķinu, lai no vienas ekspedīcijas vietas uz citu pārvadātu pat jūras konteinerus un polārpētnieku iedzīvi, ieskaitot dzīvojamās mājiņas. Uzņēmuma īpašnieki stāsta, ka norvēģi drīzumā atsūtīs rasējumus ar uzlabojumiem, kādus nepieciešams veikt ragavu konstrukcijā, un nākamajam gadam pasūtīs vēl 33 šāda tipa ragavas.