Pasaules bankas vadītājs padomā, ka "simtlatnieki" pelna 100 latus dienā

© Aigars Eglīte

"Vai esat apmierināti ar darbu, kādu atalgojumu saņemat?" - šie bija pirmie Pasaules bankas (PB) vadītāja Roberta Zēlika jautājumi Siguldas novada bezdarbniekiem, kuri iesaistīti simtlatnieku programmā. Saņemot atbildi, ka bezdarbnieki saņem 100 latus, R. Zēliks pārjautāja: dienā? Smejoties bezdarbnieki atbildēja: Nē, mēnesī!

Visticamāk, R. Zēliks nevis neizprot, kāda ir situācija valstī, uz kuru viņš atbraucis vizītē, bet gan sajaucis naudas vērtību, lai gan pēc dažu Latvijas amatpersonu teiktā, PB eksperti patiešām nereti neizprot, ka 150 latu pensija ir pensionāra mēneša ienākums, nevis nedēļas.

R. Zēliks jau vakar ieradās Latvijā pa ceļam no Moldovas un tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru. Šodien visu dienu viņš ar pavadošo svītu pavada Siguldā. Jau no rīta R. Zēliks tikās ar bezdarbniekiem – tikšanās noritēja pļavā, kur bezdarbnieki pļauj latvāņus.

Bezdarbnieks Valdis Vanags nra.lv atzina, ka ar darbu ir apmierināts, jo citādāk viņam nebūtu nekādu iztikas līdzekļu. Iepriekš strādājis par autokrāvēja vadītāju, darbu zaudējis pirms nepilna gada. „Labprāt mācītos, esmu pieteicies, bet pagaidām vēl gaidu rindā. Vēlos apgūt metināja arodu un, ja būtu izglītība, uzreiz būtu darbs šajā jomā,” saka Valdis. No smagā cīniņa ar latvāņiem viņš nebaidās – visi bezdarbnieki tieši šim darbam ir sagatavoti, apmācīti. „Sākam darbu sešos vai astoņos, pusdienlaikā uz lauka nestrādājam, jo ļoti karsts,” saka Valdis. Jāstrādā speciālos tērpos. Par latvāņiem viņš izpētījis visu pieejamo informāciju.

Cīņa ar latvāņiem interesēja arī R. Zēliku no PB, par tiem viņš sīki izprašņāja Siguldas novada domes vadītāju Uģi Mitrēvicu.

R. Zēliks iztaujāja arī pašus bezdarbniekus. Uz jautājumu, kā uzzinājāt par šo darbu (stipendijas programmu) un kā to vērtējat, bezdarbnieki atklāti teica: nav citas alternatīvas. Bezdarbnieks Jānis Freibergs sacīja, ka „simts lati nav pietiekami izdzīvošanai, bet, ja nekā nav, tad arī simts lati ir nauda.” Viņš atzina, ka noteikti gribētu citu, pastāvīgu darbu, bet pagaidām nav jūtams, ka darba tirgus būtu iekustējies. Jānis kādreiz strādājis apzaļumošanas un celtniecības darbos. Vēl citi latvāņu pļavā sastaptie bezdarbnieki sacīja, ka iepriekš strādājuši uzņēmumos, kuri bankrotējuši, piemēram, servisā. Tagad vasarā jūtams, ka darba vietas pilsētā ir, bet – kas būs ziemā – bail iedomāties! Siguldas novadā bezdarba līmenis ir ap 15%.

Svarīgākais