Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

5G telefonu lietošana – pagaidām ierobežota

© Dāvis Ūlands/F64

Jau drīzumā Latvijā būs nopērkami telefoni, kas atbalsta 5G tehnoloģiju – Tele2 sāks tirgot attiecīgo Huawei, Latvijas mobilais telefons (LMT) – Samsung telefona modeli. Diemžēl pagaidām ar 5G telefonu šīs jaunās tehnoloģijas priekšrocības varēs izmantot visai maz, jo šobrīd Latvijā ir tikai divi 5G torņi – LMT Liepājas centrā uzslietais un Tele2 Rīgā, Mūkusalas biznesa centrā, uzstādītais. Strauju 5G pārklājuma izveidi šobrīd nesola neviens no mobilo sakaru operatoriem.

Latvija ir viena no pirmajām valstīm Eiropā, kurā ir palaists 5G tīkls. Tiesa, pagaidām to komercnolūkiem neviens vēl nav sācis izmantot, jo 5G tīkla pārklājums ir ļoti ierobežots - vien divu torņu uztveršanas zonas rādiusā, un pagaidām arī tirdzniecībā nav nopērkamas iekārtas, kas atbalstītu 5G tehnoloģiju.

Augusta beigās Tele2 veikalos varēs nopirkt HUAWEI Mate 20 X (5G), kas jau ir izmēģināts Tele2 5G tīklā Mūkusalas biznesa centra teritorijā. «Šobrīd 5G Latvijā ir pašā attīstības sākuma posmā, un mēs varam izbaudīt vienu no 5G priekšrocībām - tā ātrumu. Lai arī šīs tehnoloģijas attīstība kopumā notiks pakāpeniski, ņemot vērā izmaksas un dažādu 5G tehnoloģisko risinājumu pieejamību tirgū, mūsu plāns ir turpināt izvērst tīkla pārklājumu, lai mēs būtu gatavi tam brīdim, kad tirgū parādīsies nopietns pieprasījums pēc 5G un tā risinājumiem dažādās nozarēs,» atzīst Tele2 tehniskā direktore Līga Krūmiņa. «Pirmie Mate 20 X (5G) telefoni, kuru mazumtirdzniecības cena plānota 999 eiro, būs pieejami lielākajos Tele2 klientu centros Rīgā, kā arī nopērkami Tele2 mājaslapā.»

LMT preses sekretāre Elīna Lidere Neatkarīgajai uzsvēra, ka arī LMT piedāvājumā drīzumā būs pieejami 5G telefoni. «Esam izlēmuši pirmo piedāvāt klientiem drošu un uzticamu risinājumu - Samsung Note10+ 5G viedtālruņus. Samsung Note10+ 5G viedtālruņi sadarbībā ar Samsung tiks īpaši testēti saderībai ar mūsu 5G tīklu, lai nodrošinātu lietotājiem labāko iespējamo pakalpojuma kvalitāti, līdz ar to būsim pirmie, pie kuriem šos modeļus būs iespējams iegādāties,» sacīja E. Lidere.

5G tehnoloģiju atbalstošos Huawei un Samsung telefonus, protams, varēs lietot arī 2G, 3G un 4G tīklā.

LMT 5G tīkls jūlijā oficiāli tika palaists, iedarbinot 5G rūteri, kas tapis sadarbībā ar vietējo ražotāju Mikrotik. «LMT galvenais fokuss, attīstot 5G, ir lietu interneta izvēršana un 5G interneta rūteru pieejamība, uzlabojot viedtelevīzijas skatīšanās pieredzi. Tas ir piedāvājums, kur klienti patiešām varēs izbaudīt būtisku jaunās paaudzes tīkla atšķirību no 4G. Lietu internetu šobrīd jau piedāvājam komercrežīmā, lai klienti varētu automatizēt dažādus procesus, izmantojot sensorus. Esam jau saņēmuši arī pirmos Nokia 5G mājas un biroja interneta rūterus, lai interesenti tos tuvākajā laikā varētu izmēģināt. Savukārt ar vietējo ražotāju Mikrotik turpinām darbu pie 4G un 5G interneta rūteru ražošanas Latvijā, ko piedāvāt ne tikai LMT klientiem, bet arī eksportēt,» sacīja E. Lidere.

Tele2 sola šogad iedarbināt vēl pāris 5G bāzes stacijas, tiesa, pagaidām neatklājot, tieši kurā vietā. «Ja viss noritēs pozitīvi un kā plānots, mēs šogad plānojam iedarbināt vēl dažas 5G bāzes stacijas citviet Latvijā. Tāpat runājam ar vairākiem ražotājiem, lai klientiem jau drīzumā būtu pieejamas plašākas 5G gala ierīču izvēles iespējas. Šī modernā tīkla attīstība notiks pakāpeniski, ņemot vērā dažādu ierīču attīstību, kuru darbināšanai nepieciešamas 5G tehnoloģijas. Faktiski visā pasaulē un arī pie mums mēs esam pašā ceļa sākumā, un vēl ir daudz veicams, lai tīkls varētu sniegt visas tās priekšrocības, kam 5G paredzēts,» Neatkarīgajai sacīja Tele2 Latvia sabiedrisko attiecību vadītājs Oskars Fīrmanis.