Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Brīvprātīgajās veselības iemaksās bija samaksāts teju miljons eiro

© Dmitrijs Suļžics/F64

Nacionālais veselības dienests iedzīvotājiem, kuri pagājušajā gadā veica brīvprātīgas veselības apdrošināšanas iemaksas, kopumā līdz šim atmaksājis 289 000 eiro. Veiktās veselības iemaksas saņēmuši atpakaļ 1580 cilvēki.

No šīs summas atmaksas tieši augustā veiktas vairāk nekā 200 personām vairāk nekā 40 000 eiro apmērā. Brīvprātīgās iemaksas kopumā veica vairāk nekā 5600 personu par kopējo summu gandrīz 820 000 eiro. Tas nozīmē, ka pašu maksātās veselības iemaksas atguvuši 28 procenti iedzīvotāju no tiem, kuri veselības apdrošināšanai pievienojās brīvprātīgi.

«Tā kā cilvēki, kuri veikuši brīvprātīgās apdrošināšanas iemaksas ar bankas pārskaitījumu, joprojām turpina iesniegt iesniegumus, Nacionālais veselības dienests atgādina, ka saskaņā ar Saeimas lemto šiem iedzīvotājiem atmaksa tiek veikta automātiski - uz bankas kontu, no kura veikts maksājums,» Neatkarīgajai pastāstīja dienesta speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece. Veiktās iemaksas tiks pakāpeniski atmaksātas līdz 2019. gada 31. decembrim tādā secībā, kādā tās iemaksātas. Šiem iedzīvotājiem iesniegums iemaksu atgriešanai nav nepieciešams.

Savukārt tiem iedzīvotājiem, kuri brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas veica klātienē, piemēram, kādā no Latvijas pasta nodaļām, Nacionālā veselības dienesta Klientu apkalpošanas centrā Rīgā vai kādā no dienesta teritoriālajām nodaļām (Jelgavā, Daugavpilī, Smiltenē vai Kuldīgā), jāvēršas ar iesniegumu, norādot savu konta numuru, uz kuru veikt atmaksu.

Iesniegumu atmaksas saņemšanai var iesniegt klātienē, aizpildot iesnieguma veidlapu (pieejama dienesta interneta vietnē vmnvd.gov.lv sadaļā par valsts veselības apdrošināšanu) vai iesniedzot iesniegumu brīvā formā, personīgi ierodoties dienesta klientu apkalpošanas centros. Jautājumos par brīvprātīgo veselības apdrošināšanas iemaksu atmaksas kārtību iedzīvotāji aicināti sazināties, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Jāatgādina, ka no šā gada Latvijā bija paredzēts ieviest obligāto valsts veselības apdrošināšanu, kur pilnā apmērā valsts apmaksātus veselības pakalpojumus saņemtu veselībai apdrošinātie - darba ņēmēji, kuri veic veselības apdrošināšanas iemaksas (kopā ar sociālajām iemaksām), valsts noteiktās iedzīvotāju grupas, kā arī iedzīvotāji, kuri veica brīvprātīgas iemaksas, lai pievienotos veselības apdrošināšanai. Šā gada jūnijā Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas līdz 2021. gadam paredz atlikt valsts apmaksātu medicīnas pakalpojumu dalīšanu divos grozos. Tā kā normatīvajos aktos veicamās izmaiņas skar ne tikai veselības aprūpes politiku, bet arī nodokļu jautājumus, izmaiņas plānots ieviest vienlaikus ar reformām nodokļu jomā. Tas nozīmē, ka līdz 2020. gada 31. decembrim tiks saglabāta pašlaik spēkā esošā kārtība, kad tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus iedzīvotājiem ir neatkarīgi no veselības apdrošināšanas iemaksu veikšanas. Līdz ar to brīvprātīgi veiktās iemaksas personas var saņemt atpakaļ, savukārt tie, kuri tās veic vienlaikus ar sociālajām iemaksām, turpina maksāt vienu procentu veselības apdrošināšanai. Kopumā 2019. gadā veselības budžetā ienāks 95,4 miljoni eiro no valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām.

***

VESELĪBAS APDROŠINĀŠANA

- Līdz 2020. gada 31. decembrim spēkā ir pašreizējā kārtība, kad tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus iedzīvotājiem ir neatkarīgi no veselības apdrošināšanas iemaksu veikšanas

- Brīvprātīgās iemaksas veselībai kopumā veikušas 5600 personas, samaksājot 820 000 eiro

- Pašlaik iemaksas atmaksātas 1580 cilvēkiem - kopumā 289 000 eiro

Avots: Nacionālais veselības dienests