Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Federācija: Pārtikas ražošanas nozarē Latvijā izaicinājumu netrūkst

© Ģirts Ozoliņš/F64

Situācija pārtikas ražošanas nozarē Latvijā ir stabila, bet izaicinājumu netrūkst, atzina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Viņa atzīmēja, ka gada sākumā tika lēsts, ka eksporta apmēru pieaugums nozarē šogad varētu veidot 5%, taču šobrīd prognoze ir piezemētāka.

"Pirmā ceturkšņa rezultāti bija ar plus zīmi, bet pēc tam ekonomika sabremzējās ne vien Latvijā, bet arī mūsu eksporta tirgos. Tādējādi patlaban skats uz eksporta pieaugumu šogad ir piezemētāks, vienlaikus ir vairāki labi signāli, kas ļauj saglabāt cerības, ka nozarē eksporta izaugsme turpināsies," sacīja Šure.

Kā piemēru viņa minēja prognozes par graudaugu kopražu Latvijā, kas liecina, ka šogad raža varētu būt par gandrīz 50% lielāka nekā pērn, tādējādi sekmējot arī pārstrādātāju darbību. "Ja prognozes piepildīsies un lauksaimniekiem būs labs gads, arī pārstrādātāju rezultāti varētu būt pozitīvāki," skaidroja Šure.

Viņa teica, ka pārtikas ražotāju eksporta rādītājus ietekmē situācija valsts ekonomikā, darbaspēka pieejamība, kā arī investīcijas un atbalsts eksportam.

"Pārtikas nozares eksportētājus, tāpat kā ražotājus citos sektoros, ietekmē vājāka izaugsme pasaules ekonomikā un zemāks pieprasījums eksporta tirgos. Savu negatīvo lomu spēlē gan ASV un Ķīnas tirdzniecības konflikts, gan joprojām pastāvošā nenoteiktība saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES)," sacīja Šure.

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvo atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.