Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Iesaldēto pensiju izmaksai tika uzrunātas piecas bankas; izvēlējās Citadeli

Apturētajā PNB bankā iesaldēto pensiju un pabalstu saņemšanai izvēlētā kārtība, atverot kontu konkrētā bankā, izvēlēta, lai cilvēki visātrāk piekļūtu saviem naudas līdzekļiem, Neatkarīgajai sacīja Finanšu kapitāla tirgus komisijas (FKTK) speciāliste Dace Jansone.

Lai ātrāk sakārtotu garantētās atlīdzības saņemšanu, rasts risinājums, kas ļauj tikai vienreiz nākt uz banku, bet neparedz iespēju pensionāram, kuram jau ir bankas konts un karte citā bankā (ne bankā Citadele, kas veic izmaksas), lūgt iekavēto pensiju pārskaitīt uz citu savu kontu. To, kādā bankā vai pastā saņemt pensiju turpmāk, pensionārs gan var izvēlēties un par to paziņot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) sešu mēnešu laikā.

Neatkarīgā, skaidrojot senioriem kārtību, kā saņemama pensija, kura palikusi PNB bankas kontos, uzzināja, ka pensionāriem ir jāvēršas bankā Citadele, kur katram pensijas saņēmējam ir atvērts konts un kurā ieskaitīta pārskaitītā pensija. Ja senioram jau pirms tam bijis konts Citadelē, nauda tiks pārskaitīta uz pensionāram piederošo kontu, savukārt, ja šajā bankā konta nav bijis, tas tiek atvērts un tiks izgatavota arī bankas karte, ko varēs izmantot pensijas izņemšanai vai norēķiniem. Atšķirībā no 2009. gada Latvijas Krājbankas darbības pārtraukšanas, šoreiz nav paredzēta ne iespēja izņemt līdzekļus skaidrā naudā, ne arī uzreiz bankā pārskaitīt uz citu kontu.

To Neatkarīgajai apstiprināja FKTK pārstāve D. Jansone: «Pēc likumā noteiktās kārtības izvērtējām bankas klientu interesēm atbilstošāko un labvēlīgāko risinājumu un iespējamo tehnisko nodrošinājumu pēc iespējas ātrākai garantēto atlīdzību izmaksu sākšanai. Ņemot vērā lielo klientu skaitu, kas ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, tika radīts risinājums, lai pēc iespējas ērti bijušie PNB bankas klienti saņemtu garantēto atlīdzību, kā arī pēc iespējas ātru turpmāko pabalstu vai pensiju saņemšanu. Tam nebūs nepieciešams papildu laiks.» Tomēr, lai saņemtu savu iesaldēto pensiju, nepietiek tikai ar kontu, bet nepieciešams sagaidīt pa pastu atsūtīto bankas karti, kuru izmantojot tad var izņemt pensiju.

  1. Jansone norāda: «Ne tikai, jo ir iespējams jau tajā pašā dienā, kad konts aktivizēts, sākt lietot internetbanku.» Tomēr, ja tādas nav vai seniors pats nemāk un nav neviena, kas palīdzētu, jāsagaida karte. Pēc D. Jansones teiktā, kartes izsniegšana būs ātrāka nekā līdzekļu pārskaitīšana uz kādu citu bankas kontu, kuram piestiprināta bankas karte.

Tomēr ir izņēmums - ja naudu no PNB bankas vēlas saņemt privātpersona, kas nav pensijas vai pabalsta saņēmējs, proti, VSAA klients, tad ir iespējama naudas pārskaitīšana uz kontu jebkurā finanšu iestādē.

«Vienojoties par garantētās atlīdzības izmaksas kārtību ar Citadele, FKTK bija svarīgi, lai garantētās atlīdzības izmaksa PNB banka klientiem būtu bezmaksas pakalpojums,» turpina D. Jansone. Savukārt izmaksas skaidrā naudā būtu pakalpojums ar papildu komisijas maksu, tāpēc netika paredzēta šāda kārtība. Līdzīgi kā Citadele, arī FKTK skaidro, ka kopš Krājbankas laikiem daudz kas ir mainījies un mazinās skaidras naudas norēķinu nozīme. Kopumā FKTK uzskata, ka pašreizējā kārtība PNB bankas gadījumā ir optimāls risinājums, jo var tikai vienu reizi apmeklēt PNB banku (22. augustā dodoties uz filiālēm) un noformēt dokumentus maksājumu saņemšanai. Karšu piegāde notiks divu dienu laikā - ne ilgāk, sola FKTK. Vēl šī procesa organizētāji norāda: ja nebūtu šāda risinājuma, pensionāram būtu jāsameklē banka kontu atvēršanai un jāapmeklē šī banka dokumentu noformēšanai, tad jāiesniedz pieteikums VSAA un, treškārt, jāapmeklē Citadele, lai iesniegtu iesniegumu par iesaldēto maksājumu saņemšanu. Turklāt tiem, kuriem jau ir bijis konts bankā Citadele vai tāds atvērts pēc 15. augusta, nav jāiet uz PNB banku. 22. augustā šie cilvēki jau saņems pārskaitījumu.

Banka Citadele nebija vienīgā, kuras iesaisti garantētas atlīdzības izmaksā izskatīja FKTK. D. Jansone skaidro, ka līgumi ir noslēgti ar piecām bankām par gatavību piedalīties un visu šo banku iespējas tika izvērtētas arī šoreiz.

«Garantētās atlīdzības izmaksai banka tiek izvēlēta atbilstoši izvirzītajiem nosacījumiem un bankas piedāvājumam. FKTK izvērtēja sadarbību garantētās atlīdzības izmaksā arī ar citām bankām, taču Citadele piedāvāja vislabāko risinājumu izmaksu ātrai un kvalitatīvai norisei.

Banka šādā situācijā tiek piesaistīta vienam konkrētam mērķim. Klientam ir iespēja un nav ierobežojumu saņemto garantētās atlīdzības izmaksu pārskaitīt uz jebkuru citu banku. Uz Citadeli jādodas kārtot dokumentus un iesniegt pieteikumu garantētās atlīdzības pārskaitīšanai.» Izdevumus, kas rodas garantēto atlīdzību izmaksu nodrošināšanā, tostarp bankas karšu drukāšanā, segs banka Citadele.