Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Latvijā vairums iedzīvotāju bērnu skolas gaitām prioritāri iegādājās apģērbu un apavus

© Dāvis Ūlands/F64

Latvijā 71% aptaujāto iedzīvotāju ikgadējām bērnu skolas gaitām prioritāti iegādājas apģērbu un apavus, liecina tirdzniecības centra "Domina Shopping" aptauja par Latvijas ģimenes iepirkšanās tendencēm.

Tāpat 52% iedzīvotāju uzskata, ka svarīgākais pirkums ir kancelejas preces, 40% - sporta apģērbs un apavi un 25% skolas soma.

Aptaujā noskaidrots, ka kancelejas preču iegādei īpašu aktualitāti piešķir vecāki, kuru bērni mācās vispārizglītojošās skolās (84%). Sporta apģērbu un apavu iegāde visaktuālākā ir ģimenēm, kurās aug sākumskolas (61%) un pamatskolas vecuma bērni (58%), bet skolas somas iegādes svarīgumu izceļ pamatskolnieku vecāki (41%). Pirmais rakstāmgalds (23%) un pirmais mobilais tālrunis (19%) izteikti biežāk ir atrodams sākumskolas vecāku aktuālo pirkumu sarakstā. Savukārt dāvanu karti dāvina kā atbalstu studentiem (13%).

Kā liecina aptauja dati, 40% aptaujāto vecāku apģērba iegādi sava bērna ikdienas gaitām atliek uz pēdējo brīdi. Šādi visbiežāk rīkojas pamatskolnieku (57%), viduskkolnieku (53%) un sākumskolnieku (50%) vecāki.

Aptaujā secināts, ka Latvijas ģimenēs 72% aptaujāto vecāki iepērkas kopā ar bērniem, ļaujot izvēlēties tīkamākās un finansiāli izdevīgākās lietas. Taču, ja ģimenē aug bērnudārznieks, tad 47% aptaujāto vecāku dodas uz veikalu, atstājot bērnu mājās. Savukārt, ja ģimenē aug vidusskolnieks (83%) vai students (87%), mājās paliek vecāki, jo šajā vecumā bērni jeb jaunieši ir gana pieauguši un patstāvīgi, lai varētu iepirkties bez pieaugušo klātbūtnes.