Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

2020.gada budžeta veidošana: LIZDA uzstāj, lai ņem vērā prasības par skolotāju algas celšanu

© Dāvis Valbaks/ F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzstāj, lai valdība izskatot budžetu 2020.gadam ņem vērā tās prasības par pedagogu atalgojuma celšanu un finansējuma piešķiršanu skolotāju izdienas pensiju nodrošināšanai, noskaidroja arodbiedrībā.

Šobrīd notiek aktīvs darbs pie Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vienošanās un domstarpību protokola izstrādes, kurā arī LIZDA, iestājoties par izglītības un zinātnes nozarē būtisku jautājumu risināšanu, rosina protokolā iekļaut vairākas prasības.

Arodbiedrība pieprasa paredzēt finansējumu pedagogu darba samaksas paaugstināšanai no 2020.gada 1. septembra un augstākās izglītības iestāžu mācībspēkiem - no 2020.gada 1.janvāra. Savukārt, pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogus, kuri darbojas ar bērniem no 1,5 gadu vecuma, finansēt no valsts budžeta.

Tāpat LIZDA uzstāj, ka nepieciešams veikt grozījumus Izglītības likumā, lai nepieļautu, ka palielinās pašvaldību izdevumu slogs, pamatojoties uz likumā sacīto, ka "lai nodrošinātu iespēju apmeklēt izglītības iestādi bērnam, kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, bet kurš apgūst vispārējo pamatizglītības programmu privātā izglītības iestādē, pašvaldībai ir pienākums slēgt līgumu par attiecīgās privātās izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanu, ja šis privātais pakalpojuma sniedzējs ir sabiedriskā labuma organizācija vai sociālais uzņēmums".

Biedrība pieprasa iekļaut protokolā arī punktu par papildus finansējuma nodrošināšanu izglītības iestādēm, kurās mācās izglītojamie ar speciālajām vajadzībām, kā arī pieprasa papildus finansējumu kompetencēs balstītā izglītības satura ieviešanai, jo tā uzstāj, ka nepieciešams paredzēt apmaksātu darba laiku mācību procesa plānošanai un pedagogu savstarpējai sadarbībai.

Tāpat biedrība pieprasa, lai izskatot nākamā gada budžetu tiktu ņemts vērā tās ierosinājums par finansējuma piešķiršanu speciālās izglītības skolotāju, sporta skolotāju un pirmsskolas skolotāju izdienas pensiju nodrošināšanai.