730 "Latvenergo" klientiem joprojām traucēta elektroenerģijas piegāde

Šodien pēcpusdienā joprojām elektroapgāde ir traucēta 730 AS "Latvenergo" klientiem, tomēr grūti prognozēt, kad traucējumi tiks novērsti, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas projektu vadītāja Ilvija Līvmane.

Līvmane stāsta, ka Latvijas Ziemeļaustrumu rajonā elektropārvades līnijas ir pilnīgi vai daļēji nopostītas, balsti salauzti un vadi sarauti. Elektropārvades līnija Teiču rezervāta teritorijā, kas savieno Madonu ar Jēkabpili, ir pilnībā nopostīta. Tāpat nopostīta ir otra elektropārvades līnija, kas savieno Jēkabpili un Madonu. "Šīs līnijas ir jābūvē no jauna, un tas nav izdarāms pāris dienu laikā. Līdzīga situācija ir vērojama arī Ziemeļvidzemē un Latgalē, kur ir palikuši sarežģīti bojājumi, kuru novēršanai ir nepieciešams vairāk laika," informē Līvmane.

Tomēr enerģētikas koncerns prognozē, ka Ziemeļaustrumu reģionā 20 kilovatu vidējā sprieguma bojājumi tiks šodien savesti kārtībā. Iespējams, pilnībā viss elektrotīkls tiks sakārtots nākošās nedēļas laikā.

Tajā pašā laikā vētras sekas ir likvidētas Alūksnē un Gulbenē. Paredzams, ka arī Lubānas un Murmastienes novadā šodien tiks atjaunota elektrības piegāde.

Madonas apkārtnes reģions, kas ir cietis visvairāk, 23 uzņēmuma brigādēm palīdz arī "Latvenergo" meitas uzņēmuma AS "Sadales tīkls" darbinieki no Aknīstes, Pļaviņām, Aizkraukles un Ogres. Tāpat darbos piedalās trīs darbuzņēmēju brigādes no SIA "Aiviekstes Energobūvnieks" un SIA "Elbra".

Ziemeļu reģionā strādā vairāk nekā 40 brigādes, piedaloties SIA "Vidzemes Energoceltnieks" un SIA "Farads" darbiniekiem.

Daugavpils un Preiļu pusē, kur pēc negaisa uz elektrolīnijām sakrita koki un salauza vairākus balstus, tika bojātas augstsprieguma, vidējā sprieguma un zemsprieguma līnijas. Patlaban līniju atjaunošanā ir nomainīti 200 zemsprieguma balsti un 100 augstsprieguma balsti. Līvmane stāsta, ka darbus apgrūtināja milzīgais sagāzto koku daudzums, kas kavēja tehnikas piekļūšanu bojājumu vietām. Austrumu reģionā strādā 62 brigādes, ieskaitot arī darbuzņēmējus.

"Ir grūti sniegt precīzas prognozes par elektrības piegādes atjaunošanu pilnīgi visiem "Sadales tīkla" klientiem. Spēcīgā vētra, kad elektrības piegāde tika traucēta 39 000 klientu, un sarežģītais bojājumu raksturs liek pielikt ievērojamas pūles, un nepieciešama speciāla tehnika, lai attīrītu spēcīgā vēja sagāztos un lauztos kokus elektropārvades līnijās," teic Līvmane.

Atjaunošanas darbu izmaksas būs zināmas tikai pēc darbu pabeigšanas.

Jau ziņots, ka spēcīgais pērkona negaiss, kas šā gada 8.augustā virzījās pāri Latvijas teritorijai, izraisīja elektroenerģijas piegādes traucējumus Latgalē un Ziemeļvidzemē, kā rezultātā elektroenerģijas piegāde bija pārtraukta vai traucēta 39 000 AS "Sadales tīkls" klientu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma preses pārstāvis Andris Siksnis.

Bez elektroenerģijas piegādes vētra atstāja 9967 klientus Daugavpils apkārtnē, Madonā - 7121, Smiltenē un Valkā kopā - 7922, Alūksnē - 3184, Piebalgā - 1553, Valmieras un Rūjienas apkārtnē - 703, kā arī Jēkabpilī - 451.

"Smaga situācija negaisa dēļ radās netālu no Daugavpils, kur svētdien plkst.16.23 bez sprieguma palika apakšstacija "Špogi", kad saistībā ar negaisa izraisītu bojājumu tika atslēgtas abas 110 kilovatu elektrolīnijas, kas nodrošina šīs apakšstacijas darbību. Patlaban apakšstacija nodrošina elektroapgādi daļai klientu pa vidējā sprieguma 20 kilovatu tīklu. "Sadales tīkla" Ziemeļaustrumu reģionā bez sprieguma ir 43 elektrolīniju posmi," stāsta Siksnis.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.