Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Samilst problēma, kā atrast Lembergam advokātu

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Nav pieejams krimināltiesību jomas advokāts, kuram tuvākā pusotra gada laikā būtu iespējas četras pilnas dienas nedēļā atrasties Rīgas apgabaltiesā – noskaidrojās tā dēvētajā Lemberga prāvā, kurā šopirmdien notika organizatoriska sēde.

Nozīmētā tiesas sēde t.s. Lemberga prāvā tiesas sastāva priekšsēdētāja Borisa Geimana slimības dēļ nenotika. Tā vietā šīs prāvas tiesas kolēģija nepilnā sastāvā aptuveni pusstundu sprieda, kādu lēmumu pieņemt saistībā ar to, ka Aivaram Lembergam vairs nav pastāvīga advokāta.

Jāatgādina, ka šā gada 25. jūnijā Ventspils mēra Aivara Lemberga galvenais aizstāvis tiesvedībā, zvērināts advokāts Raimonds Krastiņš Rīgas apgabaltiesai pēkšņi nosūtīja paziņojumu, ka veselības stāvokļa dēļ pārtrauc sava klienta aizstāvību. Tiesa uzlika A. Lembergam pienākumu atrast jaunu aizstāvi un par to paziņot tiesai līdz šā gada 31. jūlijam.

Savukārt šopirmdien, 19. augustā, tiesnese Irīna Jansone paziņoja ne tikai par tiesas sastāva priekšsēdētāja B. Geimana slimību, bet arī par to, ka no A. Lemberga saņemts lūgums izskaidrot trīs jautājumus, uz kuriem tiesa atbildes nevarot dot, jo A. Lembergam vispirms esot jāatrod advokāts. A. Lembergs tiesai skaidroja, ka izveidojies apburtais loks, jo, pirms slēgt vienošanos ar advokātu, advokātam esot jāzina, vai viņam obligāti būs Rīgas apgabaltiesā jāatrodas četras pilnas darba dienas nedēļā; vai viņam dos laiku iepazīties ar krimināllietas materiāliem un prokuroru debašu runu; vai tiesa nepārtrauks aizstāvja debašu runu.

A. Lembergs atklāja, ka ir uzrunājis divus advokātus - Aivo Leimani un Āri Boču, uzsverot, ka arī viņiem tiesu grafiki pārklājoties ar šīs tiesvedības sēžu grafikiem. Jebkurā gadījumā viņš slēgšot vienošanos tikai ar vienu advokātu, jo vienošanās ar diviem advokātiem esot pārlieku dārga. «Šobrīd es ne ar vienu no viņiem nevaru noslēgt vienošanos. Viņi man parādīja savus tiesu grafikus, kuri lielā mērā pārklājas ar šīs tiesvedības grafikiem. Līdz ar to jautājums - vai šis tiesas sastāvs piekritīs, ja advokāts nevarēs piedalīties kādā tiesas sēdē? Ja viņiem obligāti jāpiedalās šeit, tad viņi nevar realizēt jau iepriekš noslēgtās vienošanās ar citiem saviem klientiem, ar kuriem noslēgtas vienošanās pirms manis. Šajā tiesvedībā advokātam ir liels darba apjoms - 240 sējumu, [notikušas] 650 tiesas sēdes, prokurori runā 82 tiesas dienas. Jautājums - vai tiesa dos advokātam laiku ar to visu iepazīties vai nedos? Cik ilgs laiks advokātam vajadzīgs, to es nezinu, taču es vispirms uzdotu tiesai jautājumu, vai principā laiks tiks dots, jo pretējā gadījumā nav jēgas slēgt vienošanos, jo tad advokāts nevar realizēt savas aizstāvja funkcijas. Visbeidzot, kopš debašu runu sāka advokāti, prokurori viņu runu pārtrauca 18 reizes, tiesa - 21 reizi. Kopā laika ziņā atņēma debatēm vienu tiesas sēdes dienu. Līdz ar to nākamais jautājums - vai tiesa advokātam atļaus nolasīt to, ko viņš būs sagatavojis, jo būs ieguldīts milzīgs darbs. Tie ir tie jautājumi, kurus es uzdevu savos iesniegumos tiesai; uz kuriem man vajadzīga atbilde, lai varētu runāt ar aizstāvjiem,» tiesai skaidroja A. Lembergs.

Tiesnese I. Jansone paziņoja, ka atbildes netiks sniegtas. A. Lembergam vispirms esot jāvienojas ar advokātu, un tikai tad tiesa lemšot, kā rīkosies tālāk.

Tiesa paziņoja - ja līdz šodienai A. Lembergs nebūs paziņojis, ar kādu advokātu noslēgta vienošanās, tā vērsīsies pie Zvērinātu advokātu padomes ar lūgumu piedāvāt valsts apmaksātu advokātu sarakstu. Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs t.s. Lemberga prāvā veic uzņēmēja Anša Sormuļa aizstāvību un bija klāt arī šajā tiesas sēdē. Viņš tiesai paskaidroja, ka atrast krimināltiesību advokātu, kurš būtu brīvs no pienākumiem un nebūtu jau noslēdzis vienošanos ar klientiem, un kuram tuvāko pusotru gadu būtu iespēja pavadīt Rīgas apgabaltiesā četras dienas nedēļā t.s. Lemberga prāvā, būs praktiski neiespējami. Katram esot sastādīti tiesvedību grafiki vairākus gadus uz priekšu. Tos mainīt šīs prāvas dēļ esot neiespējami. No viņa teiktā izrietēja, ka pavisam Latvijā ikdienas krimināltiesību jomā nodarbināti aptuveni 350 advokātu, no kuriem 50 līdz 70 regulāri piedalās tiesvedībās.

Prokurors Juris Juriss tiesas samazinātajam sastāvam pārmeta, ka viņš jau vasarā pieprasījis A. Lembergam piešķirt valsts apmaksātu advokātu, ko tiesa ir ignorējusi. J. Juriss aicināja tiesu par radušos situāciju informēt Tieslietu ministriju. Tiesa šo prokurora priekšlikumu pagaidām it kā atstāja bez ievērības.

No sarunas ar prāvā klātesošajiem advokātiem Neatkarīgajai tapa zināms, ka pašreizējā situācijā drošākā cerība esot vērsties pie advokātiem, kuri ir tikko saņēmuši zvērināta advokāta licenci. Tomēr jaunais iesaukums advokatūras rindās gaidāms tikai šā gada decembrī.