Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs zina kādu, kas vadījis auto alkohola reibumā

© Dāvis Ūlands/F64

Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs jeb 20% cilvēku zina kādu, kas pēdējā gada laikā ir vadījis automašīnu alkohola reibumā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums par 2018.gadu.

Pētījumā 26,8% vīriešu un 15,2% sieviešu atzina, ka pazīst kādu, kas pēdējā gada laikā vadījis automašīnu alkohola reibumā. Pētījuma rezultāti liecina, ka visvairāk šādu cilvēku paziņu lokā ir vīriešiem vecumā no 45 līdz 54 gadiem un sievietēm vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Ap 6% aptaujāto norādīja, ka viņiem ir grūti pateikt, vai viņi zina kādu cilvēku, kas sēdies pie stūres reibuma stāvoklī.

Savukārt 2,8% respondentu pazīst kādu, kas automašīnu vadījis narkotisko vielu ietekmē.

Tomēr lielākā daļa jeb 89,6% respondentu norādīja, ka nezina nevienu, kas būtu vadījis automašīnu narkotisko vielu ietekmē, bet 7,5% aptaujāto minēja, ka grūti pateikt, vai paziņu lokā pēdējā gada laikā, kāds šādi ir rīkojies.

SPKC pētījuma tapšanas laikā notika apmēram 3500 intervijas ar iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Pētījumā analizēta Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu izplatība, tostarp smēķēšana, alkohola lietošana, uzturs, fiziskās aktivitātes, mutes higiēna, vakcinēšanās, satiksmes drošība, kā arī iedzīvotāju vēlme mainīt uzvedību, iesaistīties veselības veicināšanas pasākumos. Tas ietver arī datus par Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselības pašnovērtējumu un veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu.