PVD atklāj gandrīz četras tonnas kafijas "Merrild" ar viltotu derīguma termiņu

Kafija "Merrild" ar viltoto derīguma termiņu © PVD

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) mazumtirgotāju kooperācijas SIA "Baltstor" noliktavā Rīgā atklājis 3,9 tonnas kafijas "Merrild" ar viltotu derīguma termiņu. "Baltstor" darbojas ar zīmoliem "Mego", "Maxi vesko", "Mini vesko" un "Vesko". Patlaban kafijas izplatīšana ir apturēta.

"Baltstor" darbojas ar zīmoliem "Mego", "Maxi vesko", "Mini vesko" un "Vesko". Patlaban kafijas izplatīšana ir apturēta.

Pagājušajā nedēļā PVD saņēma informāciju, ka tirdzniecībā pieejama kafija "Merrild InCup 500g" un "Merrild Red 250g" ar, iespējams, viltotu derīguma termiņu. PVD veica pārbaudi ziņotāja norādītajā tirdzniecības vietā, kur konstatēja, ka kafijai "Merrild" ir labots derīguma termiņš. Kafiju veikalam piegādājis "Baltstor".

Piedaloties Finanšu policijai, PVD veica pārbaudi "Baltstor" noliktavā, kur atklāja lielu daudzumu kafijas, kopumā 3,9 tonnas jeb 12 988 kafijas "Merrild" iepakojumu, ar neatbilstošu marķējumu - daļa kafijas iepakojumu jau bija pārmarķēta ar jaunu derīguma termiņu, daļai oriģinālais derīguma termiņš bija notīrīts, bet jauns vietā uzspiests vēl nebija.

"Baltstor" kafiju ar beigušos derīguma termiņu iegādājies no kāda PVD nereģistrēta uzņēmuma.

PVD noliktavā konstatējis arī citus pārtikas produktus - sausās zupas, konfektes un citus produktus ar beigušos derīguma termiņu.

PVD apturējis "Baltstor" izplatītās kafijas "Merrild" ar viltoto derīguma termiņu izplatīšanu un uzdevis to atsaukt arī no tirdzniecības.

Kafija uzņēmumam būs jānosūta iznīcināšanai, savukārt "Baltstor" par pārtikas produktu derīguma termiņa viltošanu saskaņā ar normatīvajiem aktiem tiks piemērots desmit līdz 500 latu naudassods. PVD turpmāk šo uzņēmumu uzraudzīs pastiprināti.

PVD aicina patērētājus pievērst uzmanību kafijas "Merrild" derīguma termiņa marķējumam. Tas sastāv no trim horizontālām un vienas vertikālas rindiņas, kurās norādīts preces ražošanas datums un datums, līdz kuram vēlams preci izlietot. Uz viltotā "Merrild" kafijas iepakojuma derīguma termiņš norādīts vienā rindiņā.

"Merrild Kaffe" pārstāvis Baltijā Dzintars Līcis norāda: "Ir ļoti nepatīkami, ka Latvijas veikalus un iedzīvotājus ir maldinājuši krāpnieki un viņi ir saņēmuši produktu, kas neatbilst "Merrild" kvalitātei un standartiem. Īpaši nepatīkami, ka maldināti cilvēki, kas iecienījuši "Merrild" kafiju un lieto to ikdienā."

Līcītis uzslavējis PVD darbu, pateicoties kura aktīvai rīcībai ir pārtraukta viltotās kafijas izplatīšana Latvijā.

Kā norāda Līcītis, "Merrild" kafija Latvijā ir viena no iecienītākajām iedzīvotāju vidū un aizņem apmēram 30% no Latvijas kafijas tirgus.

"Baltstor" vadītājs Juris Marahovskis "Nozare.lv" akcentēja, ka PVD apgalvojums par kafijas iegādi no nereģistrēta uzņēmuma neesot precīzs. "Mēs kafiju iepērkam no daudziem piegādātājiem un tikai no reģistrētiem uzņēmumiem. Šis gadījums nav izņēmums. Patlaban nevaru pateikt, no kā esam nopirkuši šo partiju, jo "Baltstor" mērogiem 3,9 tonnas nav nemaz tik liels apjoms. Kopā ar PVD šonedēļ pārbaudīsim pavadzīmes un tikai tad tiksim skaidrībā, no kura piegādātāja un kā distribūcijā nonāca viltota marķējuma kafija," sacīja Marahovskis.

Baltstor" dibināts 2004.gadā, lai tirgotājiem nodrošinātu vienotus iepirkumus, mārketinga un loģistikas pakalpojumus. Patlaban šīs mazumtirgotāju kooperācijas sastāvā ir 71 juridiska persona un 455 tirdzniecības vietas visos Latvijas reģionos. "Baltstor" darbojas ar zīmoliem "Mego", "Maxi vesko", "Mini vesko" un "Vesko".

"Baltstor" apgrozījums 2008.gadā bija 10 744 759 lati, savukārt peļņa - 28 535 lati.