Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Personām ar invaliditāti no septembra apmaksās asistenta pakalpojumus augstākās izglītības iegūšanai

© Oksana Džadana/F64

No 1.septembra visas personas ar invaliditāti, kuras saņēmušas atzinumu par asistenta pakalpojuma nepieciešamību, augstākās izglītības iegūšanai varēs saņemt šo pakalpojumu par valsts finansējumu, šodien lēma valdība.

Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Kārtībā, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu pašvaldībā, paredz noteikt kārtību, kādā asistenta pakalpojumu augstākās izglītības posmā var saņemt visas personas ar invaliditāti, kuras funkcionēšanas ierobežojumu dēļ nevar patstāvīgi pārvietoties ārpus mājokļa un kurām Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija izsniegusi atzinumu par asistenta pakalpojuma nepieciešamību.

LM skaidroja, ka izmaiņas tieši ietekmēs asistenta pakalpojuma saņēmējus, kuri gatavojas studēt augstskolās un koledžās, un viņu asistentus. Pērn asistenta pakalpojumu saņēma 10 073 personas ar invaliditāti, un ministrija prognozē, ka asistenta pakalpojumu studijām augstskolās un koledžās gadā papildus pieprasīs 15 personas ar invaliditāti.

Ar grozījumiem tiek pieņemtas arī citas izmaiņas, tostarp samazināts sociālajā dienestā iesniedzamo dokumentu apjoms. Vēl ar grozījumiem noteikts pienākums asistenta pakalpojuma pieprasītājam vai viņa likumiskajam pārstāvim, asistentam un asistenta pakalpojuma sniedzējam, kas ir juridiska persona, atmaksāt sociālajam dienestam asistenta pakalpojuma nodrošināšanai izlietotos finanšu līdzekļus, ja tiek konstatēts, ka attiecīgā persona sniegusi nepatiesu informāciju par izmantotā asistenta pakalpojuma apjomu. Tāpat LM noteikumos veikusi virkni tehnisku precizējumu.

Ministrijā norādīja, ka patlaban tiek gatavotas vērienīgākas izmaiņas asistenta pakalpojuma pašvaldībā piešķiršanas un nodrošināšanas kārtībā, par kurām vēl nav panākta galīgā vienošanās ar iesaistītajām pusēm. Vienlaikus, lai nodrošinātu iespēju asistenta pakalpojumu augstākās izglītības iestādē saņemt no šī gada 1.septembra, izmaiņas tiek virzītas atsevišķi no pārējām izmaiņām asistenta pakalpojuma nodrošināšanas kārtībā.

Pakalpojuma nodrošināšanai šogad nepieciešami papildu 32 000 eiro, kurus jūlija vidū valdība nolēma pārdalīt no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta LM.

Iepriekš IZM informatīvajā ziņojumā uzsvēra, ka asistenta pakalpojumu augstākās izglītības iestādē nodrošinās pašvaldības sociālais dienests, savukārt augstskolas pienākums būs apliecināt, ka asistenta pakalpojuma saņēmējs apgūst attiecīgo izglītības programmu, kopumā ne vairāk par 40 stundām nedēļā.

Atbilstoši Valsts sociālās politikas monitoringa informācijas sistēmas datiem, 2018.gadā asistenta pakalpojumu pašvaldībā šim mērķim saņēmušas deviņas personas.

Kā ziņots, LM plāno mainīt līdz šim cilvēkiem ar invaliditāti nedraudzīgo sistēmu asistenta pakalpojuma nodrošināšanā.

LM piedāvātās izmaiņas cilvēku ar invaliditāti asistenta pakalpojumā plānotas 2021.gadā, un pakalpojuma pārskatīšanai varētu būt nepieciešami pat vairāki desmiti miljoni eiro, aģentūrai norādīja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Pēc viņas paustā, LM izstrādāti vairāki varianti asistenta pakalpojuma pārskatīšanai, tomēr vēl nav panākta vienošanās par atbilstošāko no tiem, kā rezultātā šo ministrijas iniciatīvu varētu ieviest no 2021.gada.

Ministre skaidroja, ka 2021.gadā asistenta pakalpojuma pārskatīšanai papildu varētu būt nepieciešami apmēram 42 miljoni eiro. Šajā jautājumā gan vēl varētu notikt diskusijas, piebilda Petraviča.