57 tūkstoši eiro mēnesī - tādas algas saņem "Olainfarm” padomes locekļi

© f64

Zāļu ražotāja “Olainfarm”  pašreizējās padomes locekļu algas ir noteiktas kopā 57 tūkstošu eiro apmērā mēnesī, savukārt valdes locekļa atalgojums mēnesī pārsniedz 10 tūkstošus eiro. Bijusī “Olainfarm” padomes priekšsēdētāja un padomes locekle Valentīna Andrejeva norāda, ka šāds atalgojums ievērojami pārsniedz tos algas apmērus, kas padomei maksāti viņas darba laikā, tas nav samērīgs un neatbilst labas pārvaldības principiem. Viņa arī uzsver, ka padomei ir skaidri jānosaka atalgojuma noteikšanas principi, lai tie būtu skaidri akcionāriem.

V. Andrejeva skaidro, ka iepriekš gan padomes, gan valdes locekļu atalgojums noteikts pat desmitkārt mazāks. “Līdz ar padomes un valdes nomaiņu 1. aprīlī strauji kāpināts vadības atalgojums. Manuprāt, šāda rīcība - vēl pirms padarīta darba noteikt nesamērīgi lielu atalgojumu - neatbilst labas pārvaldības principiem.”

V. Andrejeva pauž arī bažas par jaunievēlētās vadības kompetenci un pieeju uzņēmuma pārvaldībā. “Iepriekš “Olainfarm” vadībā strādāja personas, kas bija iemantojušas Valērija Maligina uzticību un ar pieredzi farmācijā, pašlaik padomi pārstāv cilvēki no citām, ar farmāciju nesaistītām nozarēm. Tagad padomi vada profesors Gundars Bērziņš, bet padomes locekļu pienākumus pilda kādreizējais “Nordea Bank” Latvijas filiāles vadītājs Jānis Buks, kā arī “Prudentia” pārstāvis Kārlis Krastiņš. Neapšaubu, ka šie cilvēki ir eksperti savās jomās, taču man nav pārliecības par viņu spēju veiksmīgi attīstīt zāļu ražošanas kompāniju.”

“Man ir informācija, ka jaunā vadība sev noteikusi arī ievērojamus bonusus un kompensācijas pāragru darba tiesisko attiecību pārtraukšanas gadījumā. Šī kompensācija pārsniedz 160 tūkstošus eiro,” skaidro V. Andrejeva. “Šādas algas un kompensācijas ik mēnesi veido milzīgas summas, gada laikā tas ir jau vairāk nekā miljons eiro. Manuprāt, tā nav iespējams labi pārvaldīt uzņēmumu, turklāt no malas šāda pārvaldība izskatās pēc līdzekļu izšķērdēšanas, kas var radīt reputācijas riskus un sarežģīt finanšu piesaisti ilgtermiņā.”

V. Andrejeva “Olainfarm” padomē bijusi ievēlēta kopumā 7 gadus, pildot gan padomes priekšsēdētājas, gan padomes locekles amata pienākumus. No padomes viņa atcelta 2018. gadā.

Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.