Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LU vēlēšanas: Šuplinska vēl tikai iepazīsies ar starptautisko juridisko biroju secinājumiem

© Dāvis Ūlands/F64

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) iepazīsies ar starptautisko juridisko biroju secinājumiem par Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanām, pirmdien žurnālistiem atzina politiķe

.Šuplinska norādīja, ka vēl nav iepazinusies ar šiem atzinumiem, tomēr to izdarīs.

Ministre uzsvēra, ka Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) LU rektora vēlēšanās konstatēja četrus būtiskus un sešus nebūtiskus pārkāpumus.

Šuplinska arī atzīmēja, ka pirmdien rosinās šo jautājumu skatīt Sadarbības sanāksmē.

Kā vēstīts, divi starptautiski juridiskie biroji LU rektora vēlēšanās nav konstatējuši tādus pārkāpumus, kas liegtu amatā atkārtoti apstiprināt pašreizējo augstskolas rektoru Indriķi Muižnieku, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie pēc LU lūguma sagatavotie juridiskie atzinumi.

Starptautiskās auditorkompānijas "PricewaterhouseCoopers Legal" (PwC Legal) atzinumā skaidrots, ka, vērtējot 24.maija un 6.jūnija LU rektora vēlēšanu procedūras trūkumus, iespējams secināt, ka virkne norādīto pārkāpumu visdrīzāk par tādiem nav atzīstami, piemēram, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) argumenti par LU aģentūru studentu pārstāvību LU pašpārvaldē un Studentu padomes pārstāvju Satversmes sapulcē ievēlēšanas procesa pārkāpumiem, kuri, atbilstoši juristiem pieejamajai informācijai, nemaz nav notikuši.

"Virkne pārkāpumu, piemēram, attiecībā uz 6.jūnija Satversmes sapulces sasaukšanas un norises kārtību attiecas uz relatīvi tehniskiem procedūras jautājumiem, kuru iespējama neievērošana visdrīzāk nevarēja ietekmēt vēlēšanu rezultātus," teikts "PwC Legal" atzinumā, piebilstot, ka šāda situācija attiecībā uz Satversmes sapulces norisi rektora atcelšanas jautājumā ir analizēta arī tiesu praksē. Tāpat auditorkompānijā uzsvēra, ka IZM paziņojumā nav ietverts sīkāks vērtējums, ka un kā katrs procesuālais pārkāpums liedza sasniegt nepilnīgi ievērotas procesuālas prasības mērķi.

Rosinot LU sākt procedūru revīziju un attiecīgu grozījumu izstrādi iekšējos normatīvajos aktos, "PwC Legal" juristi gan norāda, ka Satversmes sapulces piemēroto procedūru uzlabojumu nepieciešamība nevarētu kalpot par pamatu apšaubīt katra konkrēta iepriekš pieņemta Satversmes sapulces lēmuma tiesiskumu.

Arī zvērinātu advokātu biroja "TGS Baltic" atzinumā secināts, ka IZM vēstulē par iespējamajiem pārkāpumiem rektora vēlēšanās nav konstatēti tādi Augstskolas likuma vai LU Satversmes pārkāpumi, kas varētu būt par pamatu Ministru kabinetam (MK) neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, tādējādi izdodot nelabvēlīgu administratīvo aktu.

Birojā tāpat uzsvēra, ka IZM vēstulē tikuši uzskaitīti vienīgi iespējamie pārkāpumi Satversmes sapulces sēžu norisē un dokumentos, turklāt ne visi no šiem pārkāpumiem attiecināmi uz rektora vēlēšanām. Atbilstoši Augstskolu likumam ar to nav pietiekami, lai automātiski neapstiprinātu Satversmes sapulces ievēlētu rektoru amatā.

Abus juridiskos atzinumus LU pagājušās nedēļas beigās iesniegusi Valsts kancelejā, kur aģentūrai LETA apstiprināja, ka tie ir saņemti.

Šuplinska iepriekš norādījusi, ka viņas rekomendācija būs neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots IKVD atzinums par konstatētajiem pārkāpumiem.

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča pastāstīja, ka dienests pārbaudē konstatējis nepilnības LU Satversmes pārstāvju ievēlēšanas procedūrā, noteiktu ievēlēšanas procesu reglamentējošu dokumentu neesamību un termiņu neievērošanu.

LU vadība gan norāda, ka LU rektora vēlēšanu procesā nav konstatēti Augstskolu likuma un būtiski LU Satversmes pārkāpumi. Šāda nostāja pausta atbildes vēstulē IZM par IKVD konstatētajiem pārkāpumiem.

24.maijā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Muižnieka pasludināšana par ievēlētu pie šāda balsu sadalījuma raisīja neizpratni daļā sabiedrības. Pēc tam tika rīkots atkārtots balsojums, kurā uzvarēja Muižnieks.

LU prorektore Ina Druviete uzsvērusi, ka LU rektora vēlēšanas ir notikušas atbilstoši likumam, LU Satversmei un tās bijušas tiesiskas, demokrātiskas, atklātas un pilnībā leģitīmas, tādēļ Šuplinska tiek aicināta rektora Muižnieka kandidatūru virzīt apstiprināšanai rektora amatā valdībā.