Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā tūrisma firma nosaka vecuma ierobežojumu ceļotājiem; varas iestādes saskata diskrimināciju

© Vladislavs Proškins/F64

Tiesībsarga redzeslokā nonākusi sūdzība par iespējamu diskrimināciju uz vecuma pamata kādas tūrisma firmas piedāvātajos ceļojumu aprakstos, kuri ietver vecuma ierobežojumu līdz 45 gadiem, un tiesībsargs norāda, ka šādos piedāvājumos vecuma diskriminācija nav pieļaujama.

Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka, izpētot sīkāk sūdzībā minētās tūrisma firmas mājaslapu, secināts, ka šādu vecuma ierobežojumu satur lielākā daļa no piedāvāto ceļojumu aprakstiem.

Saskaņā ar Satversmes 91.pantu visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma priekšā un cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas, neatkarīgi no personas rases, ādas krāsas, dzimuma, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai citiem apstākļiem, norāda Tiesībsarga birojā.

Turklāt atbilstoši Satversmes 95.pantam cieņu pazemojoša izturēšanās pret cilvēku ir aizliegta. Siliņa uzsvēra, ka nedrīkst cilvēku tiesiski diferencēt, balstoties uz kādu no šiem aizliegtajiem kritērijiem, tajā skaitā vecumu. Par diskrimināciju var runāt tad, ja atšķirīgā attieksme, balstoties uz vecumu, ir neattaisnota.

Izlasot piedāvāto ceļojumu aprakstus, kuros ir noteikts vecuma ierobežojums līdz 45 gadiem, kā arī pamatojumu, ka piedzīvojumos piedalās jauni cilvēki un vakari beidzas ar ballītēm, Tiesībsarga birojs secināja, ka minētais ierobežojums balstās pieņēmumos, aizspriedumos un stereotipos par vecumu, nevis attaisnojamā pamatā, kas objektīvi pierāda un pamato šāda ierobežojoša kritērija noteikšanu.

Siliņa skaidroja, ka šāds ierobežojums rada nevienlīdzīgas un diskriminējošas attieksmes sajūtu, kā arī liek cilvēkiem virs 45 gadiem sajusties nepilnvērtīgiem. Viņa uzsvēra, ka "sevišķi aizvainojoši tas šķiet situācijās, kad, piemēram, persona, kas ir virs 45 gadiem un vēlas ceļot, ņemot vērā savu veselīgo dzīves veidu un salīdzinoši labo fizisko stāvokli, ir krietni veselīgāka un aktīvāka par dažu labu jaunākas paaudzes cilvēku". "Cilvēki ir dažādi un mēdz būtiski atšķirties arī vienas vecuma grupas ietvaros, ņemot vērā ģenētiku, dzīves veidu, temperamentu un citus individuālos faktorus," norāda Tiesībsarga birojā.

Tāpēc vecuma ierobežojumu noteikšana līdz 45 gadiem tūrisma firmas mājas lapā pirmsšķietami ir kvalificējama kā diskriminācija uz vecuma pamata, uzskata tiesībsargs, kurš jau aicinājis attiecīgo tūrisma firmu izvērtēt iespējamo neatbilstību normatīvajiem aktiem, veicot labojumus ceļojumu aprakstos, un izņemt vecuma ierobežojumu līdz 45 gadiem. Detalizēts plānotā ceļojuma apraksts ar visiem tā izaicinājumiem dotu iespēju katram interesentam pašam izvērtēt, vai tas viņam derēs interešu vai fiziskā stāvokļa dēļ.

Birojs piedāvā - ja atsevišķu tūrisma firmas organizēto ceļojumu mērķgrupa ir tikai jaunieši, tad ieteicams būtu šos ceļojumus sagrupēt atsevišķā sadaļā, piemēram, ar nosaukumu "Ceļojumi jauniešiem", tādējādi uzskatāmi patērētāju informējot, ka ceļojumi ir piemēroti tieši jauniešiem, kas tiesībsarga skatījumā neradītu liekus pārpratumus un diskriminējošu attieksmi.