Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Cilvēki arvien vairāk izvēlas bioloģiskās lauksaimniecības produkciju, norāda asociācija

© Dāvis Ūlands/F64

Pieprasījums pēc bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas joprojām pieaug,  teica Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis.

"Pieprasījums pēc bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas ir ar augšupejošu līkni un nav nekādu pazīmju kopējā Eiropas un pasaules tirgū, ka kaut kas mainītos un pieprasījums mazinātos. Bioloģiskās pārtikas apgrozījums un pieprasījums pēc tās ik gadu aug un palielināsies arī turpmāk. Protams, tirgū var notikt lokālas vai reģionālas svārstības, bet kopējā tendence ir ar augšupejošu līkni," viņš sacīja.

Pēc asociācijas vadītāja teiktā, arī bioloģisko saimniecību skaits šogad ir saglabājies stabils, līdzīgs iepriekšējiem gadiem. Nozarē turpinās pakāpeniska un stabila attīstība, bez būtiskām izmaiņām.

Norkārklis šo gadu vērtēja kā normālu ražas gadu bioloģiskās lauksaimniecības nozarei. Viņš gan atzina, ka bioloģisko graudu ražas šogad ir ļoti dažādas. Kopumā Latvijā par tām sūdzēties nevar un arī ražība ir laba. Taču lokāli atsevišķās vietās sausums būtiski ietekmējis gan bioloģisko graudu kvalitāti, gan to ražu atkarībā no audzētās kultūras. Ražas ir labākas nekā iepriekšējā gadā, līdz ar to sūdzēties nevar.

Pēc viņa sacītā, arī bioloģiskajiem augļkopjiem šogad situācija atšķiras atkarībā no saimniecības atrašanās vietas un tā, cik lielā mērā salnas pavasarī skāra augļkokus un ogulājus. Ir saimniecības ar krietni mazāku ražību salnu dēļ pavasarī, bet kopumā ražas ir normālas.

Vienlaikus viņš atzina, ka bioloģiskā pienu cenas Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm ir zemas. "Kopumā Latvijā vienmēr ir bijusi zemākā piena iepirkuma cena Eiropas Savienībā, kas raisa neapmierinātību. Tā ir arī kopējā piena lopkopības nozares problēma," viņš teica.

Norkārklis atzina, ka bioloģisko graudu cenas šogad ir kritušās. Ja iepriekšējos gados bioloģisko graudu cenas bija ļoti augstas, tad šogad, ņemot vērā labo ražību un labākus laika apstākļus, graudu cenas ir zemākas un pieprasījums pēc tiem ir mazāks. Cenu svārstības pastāv arī gaļas liellopu tirgū, bet tās nosaka tirgus ekonomika, ar ko ir jābūt gatavam.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs rezumēja, ka kopumā bioloģiskā lauksaimniecība pamazām turpina attīstīties. Īpaši izcelt nevienu bioloģiskās lauksaimniecības apakšnozari nevar - tās visas diezgan vienmērīgi attīstās. Negatīvi gan vērtējams diezgan būtiskais bioloģisko biškopju skaita samazinājums, jo bioloģiskā biškopība un konvencionālā lauksaimniecība nevar līdzās pastāvēt, uzskata Norkārklis.