Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Teikmanis: Levits jau pirmajā mēnesī pierādījis, ka būs aktīvs iekšpolitikā un ārpolitikā

© Dmitrijs Suļžics/F64

Valsts prezidents Egils Levits savā darbībā būs aktīvs iekšpolitikā un ārpolitikā, jo jau pirmajā prezidentūras mēnesī viņš ir ticies ar daudziem cilvēkiem un acīmredzami prezidenta viedoklī ieklausās, jo tas ir skaidrs un izvērtēts, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts prezidenta kancelejas vadītājs, līdzšinējais Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Valsts prezidenta kancelejas vadītāja amatā Teikmanis sāka strādāt 5.augustā un šorīt intervijā viņš pastāstīja, ka bija pārsteigts par Levita zvanu un uzaicinājumu pievienoties viņa komandai.

"Valsts prezidentu pazīstu no Augstākās padomes laikiem un esam līdzīgi domājoši, tāpēc uz aicinājumu pozitīvu atbildi sniedzu jau nākamajā dienā. Turklāt, Latvijas diplomātiskajā dienestā esmu nostrādājis 25 gadus, un ir pienācis brīdis kaut ko pamainīt," sacīja Teikmanis.

Teikmanis atzina, ka viņa kā kancelejas vadītāja galvenais uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai palīdzētu Levitam īstenot visus viņa mērķus un vīzijas, tāpēc viņš ir pārliecināts, ka Valsts prezidents būs aktīvs, risinot iekšpolitiskus, gan arī ārpolitiskus jautājumus.

Jau ziņots, ka līdz šim Teikmaņa amata pienākumus prezidenta kancelejā pildīja Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja padomniece Laila Jurcēna.

Kā liecina Ārlietu ministrijas apkopotais Teikmaņa dzīvesgājums, viņš ir dzimis 1959.gadā un ieguvis juridisko izglītību.

Darba gaitas viņš vēl Padomju gados - 1983.gadā - sācis kā Rīgas pilsētas Milicijas pārvaldes izmeklētājs, bet vēlāk kļuvis par tiesnesi. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas bijis Augstākās padomes deputāts un 1990.gada 4.maijā parakstījis Deklarāciju par Latvijas Re-publikas neatkarības atjaunošanu.

Kopš 1994.gada viņš strādājis kā diplomāts un bijis vēstnieks Lielbritānijā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Krievijā, Vācijā un Eiropas Padomē. No 2008. līdz 2013.gadam viņš bijis Ārlietu ministrijas valsts sekretārs, bet vairākus gadus bijis arī valsts sekretāra vietnieks.