Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

NVO gatavas virzīt savu pretendentu SIF priekšsēdētāja amatam

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Inga Nestere/F64

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) padomē pārstāvētās nevalstiskās organizācijas (NVO) gaidāmajā padomes sēdē varētu izvirzīt savu kandidātu priekšsēdētāja amatam, atzina divu padomē pārstāvēto NVO biedri.

NVO padomē pārstāv "Veselības un sociālais serviss "Artemīda"" valdes priekšsēdētāja Jolanta Eihentāle, Eiropas Latviešu apvienības pārstāvis Latvijā Rinalds Gulbis, biedrības "Kim?" izpilddirektore Laima Ruduša, biedrības "Kurzemes NVO atbalsta centrs" valdes priekšsēdētāja Inese Siliņa un biedrības "Izglītības iniciatīvu centrs" direktore Daiga Zaķe.

Eihentāle norādīja, ka saskaņā ar SIF nolikumu, padomes priekšsēdētāju un viņa vietnieku, aizklāti balsojot, no padomes locekļu vidus ievēl un atceļ padomes locekļi padomes sēdē. Nolikumā rakstīts, ja jebkurš padomes loceklis ir tiesīgs izvirzīt savu vai cita padomes locekļa kandidatūru priekšsēdētāja amatam.

"SIF padomes sastāvā ietilpstošās NVO izskata jautājumu par NVO pārstāvja virzīšanu priekšsēdētāja amatam," atzina Eihentāle.

Arī SIF padomes locekle, laikmetīgās mākslas centra "Kim?" izpilddirektore Ruduša pauda cerību, ka izdosies izvirzīt savu kandidātu priekšsēdētāja amatam. "Es ceru, ka mēs to varēsim izdarīt. Redzēsim, cik liela būs mums teikšana, un vai pietiks laiks, lai vienotos," teica Ruduša.

Viņa arī pastāstīja, ka nav apmierināta ar konservatīvās politikas ienākšanu SIF padomē. Viņasprāt, NVO ir apietas un to viedoklis nav ticis prasīts.

"Esam sapratuši, ka NVO pārstāvošās balsis šķiet nesvarīgas. SIF padomē esam vairāki NVO pārstāvji, kuru aktivitāšu dēļ, beidzot ir arī sasaukta sēde, kurā mēs varēsim aktīvi izrādīt mūsu viedokli", pavēstīja Ruduša.

Tuvākā SIF padomes sēde gaidāma 16.augustā plkst.13. Ruduša uzsvēra, ka tajā ir jāizrunā vairāki jautājumi, tostarp, kāpēc par premjera pārstāvi tajā izvirzīja Imantu Parādnieku (VL-TB/LNNK).

"Protams, mums ir svarīgi virzīt amatam cilvēku, kuram nav tik konservatīva politika. SIF gadiem ilgi ir iestājies par nevalstisko organizāciju tiesībām un finansējis ļoti svarīgus sabiedrības integrācijas projektus. Es gribētu, lai arī mūsu intereses joprojām tiktu atspoguļotas turpmākajā fonda darbībā," sacīja Ruduša.

Tāpat Ruduša pastāstīja, ka pirms gaidāmās SIF padomes sēdes varētu notikt kopīga NVO sanākšana, lai panāktu, ka šajā jautājumā visām iesaistītajām organizācijām ir vienots viedoklis.

"Mēs cenšamies sapulcināt visus kopā, jo tas tiešām ir būtiski, lai beigās nenotiek tā, ka izrauj paklāju mums zem kājām," atzina Ruduša.

Arī biedrības "Izglītības iniciatīvu centrs" direktore, SIF padomes locekle Zaķe aģentūrai atklāja, ka nevar atbalstīt Parādnieka virzīšanu SIF priekšsēdētāja amatam, redzot, kādā veidā viņš mēģina panākt sev vēlamo rezultātu.

Zaķe apstiprināja, ka SIF padomē pārstāvētās NVO pārrunājušas iespēju virzīt priekšsēdētāja amatam savu kandidātu, pieļaujot divus scenārijus. Viens - katra SIF pārstāvētā NVO virza savu kandidātu, otrs - NVO vienojas par vienu amata kandidātu priekšsēdētāja amatam.

"Runājot par Parādnieku, ja viņš netika ievēlēts Saeimā, tas nozīmē, ka sabiedrība viņu nav īsti atbalstījusi. Mēs domāsim, vai viņam būtu jāvada valsts institūcija", pavēstīja Zaķe.

Runājot par to, vai padomes locekļiem izdosies sekmīgi darboties tālāk, strādājot kopā ar Parādnieku, Zaķe prognozēja, ka darbu padomē tas neietekmēs. Viņa norādīja, ka pašreiz ir būtiskas padomes priekšsēdētāja vēlēšanas. Nākamais nozīmīgais darbs būs konkursa izsludināšana uz SIF sekretariāta direktora amatu, kas jāpaveic līdz 2.septembrim.

Arī Eiropas Latviešu apvienības pārstāvis, SIF padomes loceklis Rinalds Gulbis sociālajā tīklā "Twitter" paziņojis, ka nevar atbalstīt Parādnieka kandidatūru priekšsēdētāja amatam.

"Jau tā šobrīd no Kultūras ministrijas puses tiek izdarīts anormāls spiediens. Viena partija nedrīkst kontrolēt visu integrācijas procesu valstī," paudis Gulbis.

Piektā SIF padomē pārstāvētā NVO ir biedrība "Kurzemes NVO atbalsta centrs", kura ir arī "Latvijas Pilsoniskās alianses" biedre. "Kurzemes NVO atbalsta centra" vadītāja Siliņa sociālajā tīklā "Facebook" publicējusi ierakstu, kurā paudusi sašutumu par Parādnieka līdzšinējo rīcību. Siliņas ierakstā apgalvots, ka Parādnieks, vienojoties ar pārējiem SIF padomē esošajiem valdības pārstāvjiem, bet bez "Latvijas pilsoniskās alianses" pārstāvju akcepta, noteicis, kad noturēt SIF padomes sēdi, ko tajā diskutēt un ko aicināt.

Siliņa arī paudusi, ka Parādnieks pats sevi ir pieteicis par padomes vadītāju, lai gan balsojums par viņa iecelšanu amatā vēl nav bijis. Viņa to nodēvējusi par klaju attieksmes demonstrēšanu, ar kuru Parādnieks, viņasprāt, cenšoties parādīt, ka kļūs par padomes vadītāju.

Arī biedrība "Latvijas pilsoniskā alianse" paudusi neizpratni par izveidojušos situāciju. Vēstulē premjeram "Latvijas pilsoniskā alianse lūgusi skaidrot, pēc kādiem kritērijiem par viņa pārstāvi padomē izvēlēts Parādnieks.

Kā ziņots, SIF likuma grozījumos, kas stājās spēkā šā gada 23.jūlijā, noteikts, ka padomes sastāvā vairs nav plānošanas reģionu pārstāvju, un tas nozīmē, ka padome palikusi arī bez priekšsēdētāja, jo iepriekš šo amatu ieņēma Zemgales plānošanas reģiona attīstības padomes pārstāvis, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Tāpat grozījumi noteica, ka padomē premjera vietā strādās viņa pārstāvis, nevis pats Ministru prezidents. Premjers Krišjānis Kariņš (JV) šim amatam izvirzījis savu padomnieku demogrāfijas jautājumos Parādnieku.

Pēc Kariņa preses sekretāra Sandra Sabajeva aģentūrai LETA stāstītā, amatam bija plānots virzīt premjera ārštata padomnieku sabiedrības integrācijas jautājumos Hosams Abu Meri (JV). Tomēr Abu Meri ir Ministru prezidenta ārštata padomnieks, kas pienākumus pilda sabiedriskā kārtā, bet ikdienā strādā ārsta profesijā, turklāt ārpus šiem pienākumiem darbojas arī vairākās sabiedriskās padomēs, kā arī nesen ir kļuvis par Libānas goda konsulu Latvijā.

"Ņemot vērā šos apstākļus, Abu Meri nevarēja savietot esošos pienākumus ar darbu SIF padomē, līdz ar to par premjera pārstāvi šajā padomē ir nozīmēts Kariņa štata padomnieks Parādnieks, kuram ir ilgstoša pieredze darbā ar nevalstisko sektoru. Parādnieks ir apliecinājis, ka cieši sadarbosies ar Abu Meri, kurš iespēju robežās arī piedalīsies SIF padomes sēdēs," atzina Sabajevs.

Parādnieks aģentūrai LETA pastāstīja, ka pretendēs uz padomes vadītāja amatu un fonda darbu iecerējis padarīt efektīvāku un caurspīdīgāku. Viņš norādīja, ka pie SIF darba uzlabošanas plāno strādāt, esot fonda padomē un neatkarīgi no jautājuma par padomes vadītāja amatu. Reizē viņš ir gatavs to ieņemt, ja padomes pārstāvji par to vienosies.

Saskaņā ar likumu SIF padome pašlaik sastāv no premjera pārstāvja, pieciem konkrētu jomu ministriem un pieciem nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Lēmumi tiek pieņemti ar vismaz septiņām balsīm no 11.