Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Sabiedriskā transporta padome tomēr izmaksās Rīgas domei 536 127 eiro

© REUTERS/ SCANPIX/LETA

Pirmdien Sabiedriskā transporta padome lēma izmaksāt Rīgas domei ieturēto dotācijas daļu 536 127 eiro apmērā.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz Valsts policijas resoriskās pārbaudes rezultātiem un lēmumu neuzsākt kriminālprocesu. Vienlaikus Valsts policijas pārbaudes ietvaros konstatēts, ka sistēmā, kas uzskaita Rīgas sabiedriskajā transportā pārvadātās personas ar invaliditāti, nav efektīvas un pilnvērtīgas kontroles mehānisma funkcijas. Sistēmas nepilnības tiks novērstas līdz ar Autotransporta direkcija braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju identifikācijas un uzskaites sistēmas ieviešanu.

Valsts policija, veicot resorisko pārbaudi Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā, konstatējusi, ka vairāki personalizētie e-taloni bijuši aktuāli brīdī, kad invaliditātes apliecība, uz kuras pamata e-talons izsniegts, vairs nav spēkā. Tāpat policija norādīja, ka sistēmā nav efektīvas un pilnvērtīgas kontroles funkcijas, kas spēj regulāri uzraudzīt sistēmas datus par personu ar invaliditāti pārvadāšanu sabiedriskajā transportā.

Sabiedriskā transporta padome 2019.gada 18.aprīļa sēdē uzdeva Rīgas domei veikt personu ar invaliditāti veikto braucienu elektroniskās uzskaites sistēmas Rīgas pilsētas sabiedriskajā transporta inventarizāciju. Konstatēts, ka laika periodā no 2016. gada jūnija līdz šā gada jūnijam Rīgas sabiedriskajā transportā tika validēts 3471 nepamatots brauciens. Par šiem nepamatotajiem braucieniem valsts dotācija tiks ieturēta. Savukārt dotācijas daļa 536 127 eiro apmērā, kas tika ieturēta līdz Valsts policijas resoriskās pārbaudes beigām, Rīgas domei tiks izmaksāta.

Šobrīd Autotransporta direkcija strādā pie braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju identifikācijas un uzskaites sistēmas, kas paredz arī datu bāzes izstrādi, kurā uzrādīsies konkrēto pasažieru - braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju - aktuālie sociālie statusi, kas tiek ņemti par pamatu atlaides piešķiršanai. Tādējādi Rīgas satiksme, izsniedzot personalizētu e-talonu, varēs pārliecināties, vai pasažierim ir piešķirts attiecīgais statuss, uz kā pamata var saņemt atlaides sabiedriskajā transportā. Tāpat šo informāciju varēs pārbaudīt arī sabiedriskā transporta kontrolieri. Plānots, ka datu bāze tiks izveidota līdz gada beigām.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka jūlija sākumā Sabiedriskā transporta padome lēma Rīgas domei piešķirt dotācijas 390 545 eiro apmērā par pasažieru ar invaliditāti pārvadājumiem šī gada otrajā ceturksnī, vēl aizvien aizturot 712 536 eiro līdz noslēgsies Valsts policijas pārbaude.

Autotransporta direkcijai gada sākumā, analizējot Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" sniegto informāciju par pasažieru ar pirmās un otrās grupas invaliditāti pārvadājumiem, radās aizdomas par nekorektu minēto kategoriju pasažieru pārvadājumu uzskaiti Rīgas pilsētas nozīmes maršrutos, tāpēc tika nolemts aizturēt avansa dotāciju 2,2 miljonu eiro apmērā 2019.gada otrajā ceturksnī. Savukārt maijā tika nolemts izmaksāt pusi no minētās summas.

Jūlija sākumā Sabiedriskā transporta padome nolēma izmaksāt 390 545 eiro, savukārt finansējums 712 536 eiro apmērā tika aizturēts.